SSFs Presentationsprogram - Sveriges kyrkböcker

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Presprog.jpg

SSFs Presentationsprogram, eller som programpaketet egentligen heter Sveriges kyrkböcker, är ett hjälpmedel för registermakare skapat av Sveriges Släktforskarförbund. Programpaketet skapar ett sökprogram för t.ex. databaser omfattande födelse-, vigsel- och/eller dödböcker som ger ett liknande utseende och standard för alla utgåvor. Presentationsprogrammet kallas också "databasprogram" av användarna.

Programmet är endast tillgängligt för medlemsföreningar i Sveriges Släktforskarförbund.

Historik

2001 framlades ett förslag om att Sveriges Släktforskarförbund skulle ta fram ett sådant program och en fältstruktur för kyrkboksregister som skulle kunna användas. Något konkret programmeringsarbete blev dock inte igångsatt innan Borås Släktforskare lade en motion till riksstämman 2003 med innehållet att förbundet skulle ta fram det föreslagna programmet till riksstämman 2004. Den sommaren förelåg således en första version av programmet.

Därefter har olika betatester och justeringar av funktionerna vidtagit. Till släktforskarförbundets förtroendemannakonferens i maj 2005 i Visby kunde således programmet presenteras helt färdigt att använda för alla föreningar som bedriver registrering av ministerialböcker, dvs födelse-, vigsel- och dödböcker, med syfte att skapa en databas.

Sedan 2005 har programmet uppdaterats och buggfixats så att det nu (hösten 2012) har versionsnummer 1.08.

Föreningar som producerat CD/DVD-skivor med hjälp av Sveriges kyrkböcker


Källor

Webbsida med info