Släktforskarnas årsbok 2013

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Årsbok2013.jpg

'Släktforskarnas årsbok 2013 innehåller följande artiklar:

Olyckshändelse, misstolkning eller barnbegränsning? av Johannes Daun.

 »Förkvävd av modern i sömnen» är en dödsorsak som på 1700-talet inte är så ovanlig för små barn. Men vad var det egentligen som hade hänt? Här undersöks barnkvävningar i Västsverige 1750–1800.

I släktforskningens tjänst av Urban Sikeborg.

Sveriges dödbok och Sveriges befolkning har helt ändrat våra förutsättningar att forska i modern tid. Här berättar Carl Szabad, som tillsammans med Johan Gidlöf ligger bakom cd-skivorna, historien om släktforskningens digitala revolution.

»Ty jag är din egen far» av Lisa Qviberg.

När boktryckaren Eric Westrell på 1870-talet fick epitetet »gubben Westrell» av sin egen dotter fanns en orsak: flera år av förnekelse från faderns sida. Men historien börjar i Uppsala nära fyrtio år tidigare.

Två tidiga porträtt av sångerskan Christina Nilsson av Christina Backman.

I släktforskarrummet hänger det stora fotografiet av farfar, kartan över Roslagen och ett elegant släktträd ritat för hundra år sedan – samt det romantiska porträttet av en ung flicka: storsångerskan Christina Nilsson.

Gamla Södertäljesläkter av Bo Lindwall.

Här presenteras borgerlig genealogi med klassiskt snitt med Södertälje som utgångspunkt. Sexton släkter reds ut, bland dem Dahlgren, Grönberg, Hjortsberg, Staf, Stenbit och Zetterström.

En bondauktion för 200 år sedan av Magnus Bäckmark.

En mustig skildring i olja av en bondauktion med lekande barn, överförfriskade kroggäster och hugade spekulanter såldes nyligen. Men vilken tid skildrade egentligen målningen? Det avslöjade detaljerna.

Musikerfamiljen Grötter av Olle Elm.

Den »tyske musikanten» Hans Georgen har länge varit känd av släktforskare. Men nu har äntligen hans släktrelationer kunnat klargöras. Fram träder en riktig musikerfamilj för trehundra år sedan.

Personerna bakom gårdsnamnen – länsmän och mördare av Andreas Karlsson & Anna Karlsson.

Den som färdas längs de halländska vägarna upptäcker snart vägskyltar med namn som Jeppesgården, Torkel Jönsgård och Sörensgård. Men vilka var de egentligen, människorna som gett upphov till dessa namn?

Apotekare på vift i Michigan och São Paulo av Mats Pettersson.

Carl Weinberg och Bentham Nilsson hade båda varit apotekare i Bröstarp innan de på 1870-talet begav sig till Nya Världen. Den ene flydde undan personliga katastrofer, den andre blev lurad till Brasilien.

Anna Catharina och klockarestriden i Stoby av Kaj Ove Roland.

Redan vid första mötet stod det klart att Anna Catharina Carlsdotter var ovanlig. Inte bara ett anonymt bihang till sin make utan en kvinna som i källorna träder fram som en människa av kött och blod.

En obemärkt östgötsk prästmans härkomst av Henrik Mosén.

Komministern Laurentius Hemingi – eller herr Lars i Rappestad som han också kallades – har i herdaminnet bara fått några få rader som beskrivning av sitt liv. Men här kompletteras hans biografi.

En skogsfinsk släkts öde i Tornedalen under 1600-talet av Christer Rosenbahr.

De första nybyggarna i Pajala finnmark slog sig ner på 1580-talet. Här framläggs nya rön om släkten Karvonen och särskilt om korpralen och nybyggaren Olof Mickelsson Törnqvist, som till slut flydde till Norge.


Se även