Ovansiljans Släktforskare: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(inforuta)
Ingen redigeringssammanfattning
 
(16 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:OS-logo.jpg|80px|left]]
[[Fil:OS-logo.jpg|80px|left]]
'''Ovansiljans Släktforskare''' är en släktforskarförening med sitt säte i ''Mora'', och verksamhetsområde i fr.a. ''Mora och Orsa kommuner''. Föreningen grundades 1983 av ''Per-Gösta Lindquist'' i Våmhus och var en av grundarföreningarna till [[Sveriges Släktforskarförbund]] 1986 och [[Dalarnas Släktforskarförbund]] 1999. Verksamheten består av traditionell släktforskning, föreläsningar, kurser och s.k. "öppna hus" där verksamheten presenteras för allmänheten. Man har inrättat en släktforskarsal i Mora kulturhus, där man förvarar sina samlingar och håller sina kurser. Föreningen ger ut tidskriften [[Genklang]] med cirka två nummer per år.
'''Ovansiljans Släktforskare''' är en släktforskarförening med sitt säte i ''Mora'', och verksamhetsområde i fr.a. ''Mora och Orsa kommuner''. Föreningen startades 1983 av ''Per-Gösta Lindquist'' i Våmhus och var en av grundarföreningarna till [[Sveriges Släktforskarförbund]] 1986 och [[Dalarnas Släktforskarförbund (†)]] 1999-2013. Verksamheten består av traditionell släktforskning, föreläsningar, kurser, utställningar, studiebesök och s.k. "öppna hus" där verksamheten presenteras för allmänheten. Till den externa verksamheten föreningen deltar i hör ''gravstensinventeringen'' och projektet ''[[Namn åt de döda]]''. Man har inrättat en släktforskarsal i Mora kulturhus, där man förvarar sina samlingar och håller sina kurser. Salen är öppen för allmänheten vardagar mellan 10.00 och 19.00, samt lördagar mellan 10.00 och 14.00. Föreningen ger ut tidskriften [[Genklang]] med cirka två nummer per år.


Till föreningens övriga utgivning hör också CD-skivan '''''Vigda och döda i Mora socken''''' (Moraskivan) och häftet '''''Latin för Släktforskare''''' av författaren Jorge Lintrup.
År 2014 erhöll föreningen pris för att ha varit den förening inom [[Sveriges Släktforskarförbund]] som värvat flest medlemmar under 2013.
 
Till föreningens övriga utgivning hör också CD-skivan '''''Vigda och döda i Mora socken''''' (Moraskivan) samt häftet '''''Latin för Släktforskare''''' av författaren Jorge Lintrup.


<center>
<center>
<table border=1 cellpadding=6 cellspacing=0 width=100%>
<table border=0 cellpadding=6 cellspacing=0 width=100%>
<tr height=100%>
<tr height=100%>
<td width=100% bgcolor=#cdcdc1><center>
<td width=100% bgcolor=#eed5b7>
[[Fil:Forskarsalen1.jpg|400px]] [[Fil:Forskarsalen4.jpg|400px]]</center>
[[Fil:Forskarsalen1.jpg|400px]] [[Fil:Forskarsalen4.jpg|400px]]<br>
'''P-G Lindquists forskarsal''', som ligger i direkt anslutning till ''Mora folkbibliotek'' i ''Mora kulturhus'', är ett exempel på ett ''föreningsbibliotek''. Lokalen, som består av forskarsalen samt ett intilliggande förråd där man förvarar resten av föreningens omfattande bok- och mikrofilmssamling, hyrs och drivs av föreningen [[Ovansiljans Släktforskare]] som bedriver sin släktforskningsverksamhet här. Salen har under många år varit ett samarbetsprojekt mellan kulturförvaltningen och föreningen, och har disponerats kostnadsfritt av föreningen mot att den och dess inventarier varit tillgängliga för allmänheten. Samarbetet resulterade i att Mora folkbibliotek erhöll ''Släktforskarförbundets bibliotekspris'' år 2006 (se nedan). Kulturförvaltningen har dock senare beslutat att börja ta upp en månadshyra av föreningen, som hittills kunnat lägga sina medlemsavgifter på inköp av material. I förlängningen kan det leda till att föreningen betraktar salen som en ren föreningslokal, varvid det fruktsamma samarbetet går om intet. Förutom ren släktforskning bedrivs släktforskningskurser i salen kvällstid, och bygdearkivet som ligger i samma korridor utgör även den en viktig resurs för norra Dalarnas släktforskare. Där finns till exempel ett stort [http://62.101.38.130/index.html fotoarkiv] med bland annat den kände fotografen [http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_L%C3%A4rka Karl Lärkas] hela livsverk.
'''P-G Lindquists forskarsal''', som ligger i direkt anslutning till ''Mora folkbibliotek'' i ''Mora kulturhus'', är föreningens lokal. Utrymmena, som utgörs av forskarsalen samt ett intilliggande förråd där man förvarar resten av föreningens omfattande bok- och mikrofilmssamling, hyrs och drivs av föreningen som bedriver sin släktforskningsverksamhet här. Salen har under många år varit ett samarbetsprojekt mellan kulturförvaltningen och föreningen, och har disponerats kostnadsfritt av föreningen mot att den och dess inventarier varit tillgängliga för allmänheten. Samarbetet resulterade i att Mora folkbibliotek erhöll [[Sveriges Släktforskarförbunds bibliotekspris]] år 2006. Kulturförvaltningen har dock senare beslutat att börja ta upp en månadshyra av föreningen, som hittills kunnat lägga sina medlemsavgifter på inköp av material. I förlängningen kan det leda till att föreningen betraktar salen som en ren föreningslokal, varvid det fruktsamma samarbetet går om intet.  
 
Förutom ren släktforskning bedrivs släktforskningskurser i salen kvällstid, och bygdearkivet som ligger i samma korridor utgör även den en viktig resurs för norra Dalarnas släktforskare. Där finns till exempel ett stort [http://62.101.38.130/index.html fotoarkiv] med bland annat den kände fotografen [http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_L%C3%A4rka Karl Lärkas] hela livsverk, samt flera andra ateljéfotografers samlade arkiv, bl.a. Berta Hallgren och Sam Lawson. De tre datorerna som står i forskarsalen innehåller alla upptänkliga släktforskningsresurser, dessutom finns möjlighet att koppla upp sin egen bärbara dator till det sladdlösa nätverk förvaltningen står för. I ett tidningsställ står utbytestidskrifter från föreningar i hela Sverige. Salen är sannolikt representativ för hur de allra flesta välorganiserade föreningar har arrangerat sin verksamhet.
</td>
</td>
</tr>
</tr>
Rad 16: Rad 20:


===Föreningens ordföranden sedan starten===
===Föreningens ordföranden sedan starten===
*Per-Gösta Lindquist (†) 1983-1986
* Per-Gösta Lindquist (†) 1983-1986
*Torbjörn Näs 1986-1992
* Kerstin Karlsson 1986-1987
*Henning Sjöberg 1992-1997
* Torbjörn Näs 1987-1992
*Majvor Johansson 1997-1998
* Henning Sjöberg 1992-1997
*Jorge Lintrup 1998-2009
* Majvor Johansson 1997-1998
* Jorge Lintrup 1998-2009
* ''vakant'' 2009-2011
* Hållås Stefan Sörensson 2011-


==Externa länkar==
==Externa länkar==
* [http://www.genealogi.se/dalarna/ovansilj.htm Föreningens hemsida]
* [http://www.genealogi.se/dalarna/mora/ Genklang online] Föreningens hemsida
* [http://www.facebook.com/groups/130978503621065/ Genklang on Facebook] Föreningens Facebook-sida.
* [http://www.dt.se/nyheter/mora/article933764.ece Kristina fick svar på frågan om hennes mormor var gift] artikel om [[Släktforskningens Dag]] i Mora Tidning (Dalarnas tidningar) 21 mars 2011.




[[Kategori:Släktforskarföreningar i Sverige]]
[[Kategori:Släktforskarföreningar i Sverige]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]

Nuvarande version från 2 juli 2015 kl. 08.04

OS-logo.jpg

Ovansiljans Släktforskare är en släktforskarförening med sitt säte i Mora, och verksamhetsområde i fr.a. Mora och Orsa kommuner. Föreningen startades 1983 av Per-Gösta Lindquist i Våmhus och var en av grundarföreningarna till Sveriges Släktforskarförbund 1986 och Dalarnas Släktforskarförbund (†) 1999-2013. Verksamheten består av traditionell släktforskning, föreläsningar, kurser, utställningar, studiebesök och s.k. "öppna hus" där verksamheten presenteras för allmänheten. Till den externa verksamheten föreningen deltar i hör gravstensinventeringen och projektet Namn åt de döda. Man har inrättat en släktforskarsal i Mora kulturhus, där man förvarar sina samlingar och håller sina kurser. Salen är öppen för allmänheten vardagar mellan 10.00 och 19.00, samt lördagar mellan 10.00 och 14.00. Föreningen ger ut tidskriften Genklang med cirka två nummer per år.

År 2014 erhöll föreningen pris för att ha varit den förening inom Sveriges Släktforskarförbund som värvat flest medlemmar under 2013.

Till föreningens övriga utgivning hör också CD-skivan Vigda och döda i Mora socken (Moraskivan) samt häftet Latin för Släktforskare av författaren Jorge Lintrup.

Forskarsalen1.jpg Forskarsalen4.jpg
P-G Lindquists forskarsal, som ligger i direkt anslutning till Mora folkbibliotek i Mora kulturhus, är föreningens lokal. Utrymmena, som utgörs av forskarsalen samt ett intilliggande förråd där man förvarar resten av föreningens omfattande bok- och mikrofilmssamling, hyrs och drivs av föreningen som bedriver sin släktforskningsverksamhet här. Salen har under många år varit ett samarbetsprojekt mellan kulturförvaltningen och föreningen, och har disponerats kostnadsfritt av föreningen mot att den och dess inventarier varit tillgängliga för allmänheten. Samarbetet resulterade i att Mora folkbibliotek erhöll Sveriges Släktforskarförbunds bibliotekspris år 2006. Kulturförvaltningen har dock senare beslutat att börja ta upp en månadshyra av föreningen, som hittills kunnat lägga sina medlemsavgifter på inköp av material. I förlängningen kan det leda till att föreningen betraktar salen som en ren föreningslokal, varvid det fruktsamma samarbetet går om intet.

Förutom ren släktforskning bedrivs släktforskningskurser i salen kvällstid, och bygdearkivet som ligger i samma korridor utgör även den en viktig resurs för norra Dalarnas släktforskare. Där finns till exempel ett stort fotoarkiv med bland annat den kände fotografen Karl Lärkas hela livsverk, samt flera andra ateljéfotografers samlade arkiv, bl.a. Berta Hallgren och Sam Lawson. De tre datorerna som står i forskarsalen innehåller alla upptänkliga släktforskningsresurser, dessutom finns möjlighet att koppla upp sin egen bärbara dator till det sladdlösa nätverk förvaltningen står för. I ett tidningsställ står utbytestidskrifter från föreningar i hela Sverige. Salen är sannolikt representativ för hur de allra flesta välorganiserade föreningar har arrangerat sin verksamhet.

Föreningens ordföranden sedan starten

  • Per-Gösta Lindquist (†) 1983-1986
  • Kerstin Karlsson 1986-1987
  • Torbjörn Näs 1987-1992
  • Henning Sjöberg 1992-1997
  • Majvor Johansson 1997-1998
  • Jorge Lintrup 1998-2009
  • vakant 2009-2011
  • Hållås Stefan Sörensson 2011-

Externa länkar