Genline: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
 
(6 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Genlinelogga.jpg‎|100px|left]]
[[Fil:Genlinelogga.jpg‎|100px|right]]
'''Genline AB''' är ett svenskt företag som startade 1995 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i [[kyrkböcker]]na på Internet. Företaget har sedan dess digitaliserat de historiska svenska kyrkböckerna genom att digitalfotografera mikrofilm och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. Det enda man behöver är en uppkoppling mot Internet samt ett abonnemang.  
'''Genline AB''' var ett svenskt företag som startade 1995 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i [[kyrkböcker]]na på Internet. Företaget var först ut med att [[Digitalisering|digitalisera]] de historiska svenska kyrkböckerna genom att digitalfotografera [[mikrofilm]] och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. Det enda man behövde var en uppkoppling mot Internet samt ett abonnemang. Verksamheten präglades av [[Riksarkivet]]s motstånd under hela den första tiden, då dess avdelning [[SVAR]] gjorde allt för att försvåra avfotograferingen av kyrkböcker. När sedan SVAR kom ut med egna avfotograferade kyrkböcker upphörde sabotaget, men då hade Genlines material redan hunnit bli utsatt för hårdare konkurrens av [[Arkiv Digital]].


Sommaren 2010 köptes Genline AB upp av amerikanska släktforskningsföretaget [[Ancestry]].
Sommaren 2010 köptes Genline AB upp av amerikanska släktforskningsföretaget [[Ancestry]], som sedan drev Genline parallellt med sin egen integrerade service (som bestod av samma bilder) fram årsskiftet 2015, då den upphörde.
 
== Genlines bildarkiv ==
 
Kyrkböckerna på Internet består av ett [[Digitalisering|digitalt bildarkiv]] med de historiska svenska kyrkböckerna från 1600-talet fram till 1897. Arkivet innehåller bland annat [[husförhörslängd]]er, [[födelsebok|födda]], [[vigselbok|vigda]], [[dödbok|döda]], [[Inflyttngslängd|in-]] och [[utflyttninglängd]]er samt [[kyrkliga räkenskaper]]. Nu innehåller arkivet även [[SCB-material]] för födda, vigda och döda från 1898 till och med 1937. När det gäller de historiska kyrkböckerna och SCB-materialet fram till och med 1937 är bildarkivet komplett för alla Sveriges [[län]].
 
För närvarande arbetar Genline med [[digitalisering]] av [[församlingsbok|församlingsböckerna]] så långt [[sekretessgräns]]en tillåter. Totalt innehåller bildarkivet mer än 18,5 miljoner skannade bilder ur kyrkböckerna.


== Övriga tjänster ==
== Övriga tjänster ==


* [[Bygdeband]] innehåller information om hembygden och är ett samarbete mellan Genline och [[Sveriges Hembygdsförbund]].
* [[Bygdeband]] innehåller information om hembygden och var till 2013 ett samarbete mellan Genline och [[Sveriges Hembygdsförbund]]. Från och med 2013 har hembygdsförbundet tagit över driften av Bygdeband.
* [[Familjeband]] är en tjänst där man kan bygga sitt familjeträd och hålla kontakt med släkten på Internet.
 


== Externa länkar ==
[http://www.genline.se Genline]


[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
[[Kategori:Företag i släktforskarbranschen]]
[[Kategori:Företag i släktforskarbranschen]]

Nuvarande version från 3 juni 2016 kl. 09.38

Genlinelogga.jpg

Genline AB var ett svenskt företag som startade 1995 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i kyrkböckerna på Internet. Företaget var först ut med att digitalisera de historiska svenska kyrkböckerna genom att digitalfotografera mikrofilm och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. Det enda man behövde var en uppkoppling mot Internet samt ett abonnemang. Verksamheten präglades av Riksarkivets motstånd under hela den första tiden, då dess avdelning SVAR gjorde allt för att försvåra avfotograferingen av kyrkböcker. När sedan SVAR kom ut med egna avfotograferade kyrkböcker upphörde sabotaget, men då hade Genlines material redan hunnit bli utsatt för hårdare konkurrens av Arkiv Digital.

Sommaren 2010 köptes Genline AB upp av amerikanska släktforskningsföretaget Ancestry, som sedan drev Genline parallellt med sin egen integrerade service (som bestod av samma bilder) fram årsskiftet 2015, då den upphörde.

Övriga tjänster

  • Bygdeband innehåller information om hembygden och var till 2013 ett samarbete mellan Genline och Sveriges Hembygdsförbund. Från och med 2013 har hembygdsförbundet tagit över driften av Bygdeband.