Genline

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Genlinelogga.jpg

Genline AB var ett svenskt företag som startade 1995 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i kyrkböckerna på Internet. Företaget var först ut med att digitalisera de historiska svenska kyrkböckerna genom att digitalfotografera mikrofilm och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. Det enda man behövde var en uppkoppling mot Internet samt ett abonnemang. Verksamheten präglades av Riksarkivets motstånd under hela den första tiden, då dess avdelning SVAR gjorde allt för att försvåra avfotograferingen av kyrkböcker. När sedan SVAR kom ut med egna avfotograferade kyrkböcker upphörde sabotaget, men då hade Genlines material redan hunnit bli utsatt för hårdare konkurrens av Arkiv Digital.

Sommaren 2010 köptes Genline AB upp av amerikanska släktforskningsföretaget Ancestry, som sedan drev Genline parallellt med sin egen integrerade service (som bestod av samma bilder) fram årsskiftet 2015, då den upphörde.

Övriga tjänster

  • Bygdeband innehåller information om hembygden och var till 2013 ett samarbete mellan Genline och Sveriges Hembygdsförbund. Från och med 2013 har hembygdsförbundet tagit över driften av Bygdeband.