Ancestry

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ancestry.com Inc. (Nasdaq: ACOM), som är världens största kommersiella internetbaserade släktforskningsföretag, med säte i Provo, Utah, USA, har digitaliserat och publicerat mer än tolv miljarder dokument de senaste 13 åren. Ancestrys användare har skapat 50 miljoner släktträd som innehåller 5 miljarder personprofiler samt 175 miljoner foton och dokument. Omsättningen för Ancestry.com uppgick under år 2009 till USD 224,9 miljoner.

I oktober 2012 såldes Ancestry.com till det europeiska riskkapitalbolaget Permira, då släktforskarföretaget accepterade ett bud på 1,6 miljarder dollar för sin verksamhet.

Utöver sitt flaggskepp, Ancestry.com och dess systersajt FamilyHistory.com, som innehåller gratis basinformation men främst fungerar som portal till Ancestry.com, publicerar man Ancestry Magazine och Genealogical Computing, samt en rad dottersajter runt om i världen, f.n. Ancestry.ca i Kanada, Ancestry.co.uk i Storbritannien, Ancestry.com.au i Australien, Ancestry.de i Tyskland, Ancestry.it i Italien, Ancestry.fr i Frankrike och Ancestry.se i Sverige.

Ancestrys internationella nätverk

  • MyFamily.com - är ett nätverk som erbjuder privatpersoner att publicera egna släktträd på nätet.
  • RootsWeb - är ett kostnadsfritt internationellt anbytarforum som använder nätfora och e-postlistor för att hjälpa släktforskare från hela världen. RootsWeb grundades 1993 av Brian Leverich och Karen Isaacson som Roots Surname List. Det är den äldsta fria nätverket för släktforskning online.
  • Genealogy.com - är en webb-baserad söktjänst för släktforskare som liknar RootsWeb. Genealogy.com blev uppköpt från A&E Networks av MyFamily.com år 2003.
  • Family Tree Maker - är ett dataprogram för släktforskning. Programmet utvecklades av Banner Blue, men köptes upp av Brøderbund, och vidaresåldes till The Learning Company, Mattel, och andra innan det hamnade hos Ancestry.
  • Genline - var det första utländska bolag som köptes upp av Ancestry. Det tillhandahåller digitaliserade kyrkböcker på nätet för sina abonnenter i Sverige.

Ancestry i Sverige

Genline har förvärvats av Ancestry

Ancestry har på senare tid börjat etablera sig på den svenska kommersiella släktforskarmarknaden. En svenskspråkig version av Ancestry.com startades år 2007, och i juli 2010 köpte man upp det svenska bolaget Genline AB som startade 1997 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i kyrkböcker på Internet. Genline har digitaliserat de historiska svenska kyrkböckerna och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen.

På Ancestry.se finns bland annat följande samlingar:

  • Sverige, kyrkböcker, 1500 - 1941
  • Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880-1930
  • Födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006
  • Emigranten Populär, 1783-1951
  • Göteborg, Sverige, passagerarlistor, 1869-1951

I juni 2013 lanserade Ancestry.se även en gratis version av släktforskningsprogrammet Family Tree Maker. Family Tree Maker gör det möjligt att synkronisera släktträdet i datorn med släktträdet på Ancestrys webbplats. Släktträdet synkroniseras även med de gratis släktträdsappar som finns för iPhone, iPad och Android.

Externa länkar