Örebro Släktforskare

Version från den 16 december 2010 kl. 22.13 av Cognatus (diskussion | bidrag) (minskade loggan)
ÖSLogga.gif


Föreningen Örebro Släktforskare bildades 1982 och har ca 440 medlemmar (2010), de flesta från Örebrotrakten men också ett antal från övriga Sverige med anor i regionen. Föreningens syfte är att främja medlemmarnas släktforskning och släktforskning i allmänhet, samt sprida kunskap om släktforskning och dess betydelse som kulturfaktor, ideell folkrörelse och vetenskap.

Föreningen anordnar föredragskvällar med intressanta föreläsare, studieresor, kurser i släktforskning och datoranvändning, öppna släktforskarträffar för rådgivning och annan information. Medlemstidningen "Strödda Annotationer" ges ut två gånger per år i samarbete med fyra andra lokala släktforskarföreningar i Örebro län. Föreningen samarbetar med Stadsarkivet i Örebro, Dis-Bergslagen och ingår i Bergslagssamverkan.

Föreningslokalen är hyrd med adressen Västra Nobelgatan 24 (postadress Västra Nobelgatan 22). Där finns 14 datorer med bredbandsuppkopplat Internet. Det finns möjlighet att söka i många olika typer av databaser installerade på våra datorer eller tillgängliga via Internet. Abonnemang på Arkiv Digital, Genline, Ancestry, Riksarkivets databaser på SVAR samt EmiWeb.

Medlemmarna är engagerade i flera olika projekt. Projekt som är avklarade är bland annat, Emigrantregister för Örebro län, "Namn åt de döda" i dödboksregister samt Sveriges dödbok för församlingar i T-län. Pågående projekt är ett register över födda vigda döda i Örebro Kommun. Projekten drivs av frivilliga krafter.

Kurser och studiecirklar arrangeras regelbundet, till exempel:

  • Allmän släktforskning grundkurs
  • Släktforskning på Internet
  • Nybörjarkurs för Disgenanvändare
  • Läsning av gammal stil.

Föreningens logotyp som visas på startsidan är speciellt ritad för föreningen av Allan Borgström, 1913-2002.

Externa länkar