Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT)

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Svensk Genealogisk Tidskrift)
Hoppa till: navigering, sök
Svensk Genealogisk Tidskrift ges från 2016 ut av Genealogiska Föreningen.

Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT) är en svensk vetenskaplig genealogisk tidskrift som från 2004 och fram till och med 2015 givits ut av föreningen Svenska Genealogiska Samfundet, men som från 2016 ges ut av Genealogiska Föreningen.

Tidskriften skapades som ett resultat av en något turbulent period då Genealogiska Föreningen, råkade i ekonomiska svårigheter och tidskriften Släkt och Hävd upphörde att komma ut. Ett antal kvalificerade släktforskare befarade då att möjligheterna att publicera tyngre och mer vetenskapliga artiklar - som varit kännemärket för Släkt och Hävd - skulle upphöra, och publicerade 2004 ett upprop i Anbytarforum för bildandet av en ny förening med uppgift att säkra utgivningen av en sådan tidskrift. [1][2]

Ambitionsnivå

SGT är en plats för möten mellan fritidsforskare och akademiska forskare. De flesta släktforskare ställer frågor som också intresserar akademiska forskare inom de olika historiska ämnena. Förutom rena släktutredningar kan det gälla frågor om släktnätverk och sociala skyddsnät, forna tiders levnadsvillkor, ståndscirkulation, sjukdomar och dödlighet, rättsliga och religiösa normer, osv. Tidskriften innehåller väldokumenterade, läsvärda och intressanta artiklar om dessa och många andra frågor.

Redaktör för SGT är för närvarande Urban Sikeborg.  1. Mellan 2004 och 2010 upphörde den ordinarie utgivningen av Släkt och Hävd, varvid några strönummer ändå publicerades. Från och med år 2010 har utgivningen återupptagits med fyra nummer om året.
  2. Se: Anbytarforum » Övriga ämnen » 46 Ordet är fritt om släktforskning » Släkt och Hävds nedläggning och GF:s framtid