Italien: Skillnad mellan sidversioner

217 byte lades till ,  29 maj 2021 kl. 22.10
m
Flyttat in stycket om statsarkiven under rubriken släktforskning och uppdaterat/rättat det kapitlet och den allmänna informationen
m (Fler döda länkar borttagna. Omskrivning av inledningen och rättningar.)
m (Flyttat in stycket om statsarkiven under rubriken släktforskning och uppdaterat/rättat det kapitlet och den allmänna informationen)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Italiens-flagga.png|250px|right|Italiens flagga]]
[[Fil:Italiens-flagga.png|250px|right|Italiens flagga]]
Det finns idag cirka '''8 000 personer födda i Italien''' i Sverige<ref>SCB:s siffror</ref>. Karaktäristiskt för den italienska invandringen är att det huvudsakligen rört sig om en renodlad yrkesinvandring. T.ex. stuckatörer under stenstädernas framväxt<ref>Christian Catomeris: ''Gipskattor och positiv – italienare i Stockholm 1896–1910'' (1988)</ref>, eller glass- och konfektyrfabrikanter vid förra sekelskiftet<ref>Anders Johnson: ''Garpar, gipskatter och svartskallar - Invandrarna som byggde Sverige'' (2011)</ref>. Och industriarbetare efter andra världskriget. Den tidigaste invandringen från Italien skedde redan på 1600- och 1700-talen [[Invandringen till Sverige|invandrarna]]. Så antalet svenskar med italienska anor är betydligt större. Dessutom har ett betydande antal av de nord- och sydamerikaner som kommit till Sverige genom åren italienska förfäder. Mer kända svensk-italienska släkter är bl.a. ''Ciprian'', ''Mazetti'', ''Feretti'', ''Granelli'', ''Bonamici'', ''Dominique'', ''Notini'', ''Ambrosiani'', ''Jaconelli'' och ''Ingrosso''. '''''Förre statsministern Fredrik Reinfeldt''''' tillhör de svenskar som har italienska anor<ref>Anbytarforum 2006-2010 om Fredrik Reinfeldts anor - http://forum.genealogi.se/index.php?topic=77417.0</ref>.
Det finns idag cirka '''8 000 personer födda i Italien''' i Sverige<ref>SCB:s siffror</ref>. Karaktäristiskt för den italienska invandringen är att det huvudsakligen rört sig om en renodlad yrkesinvandring. T.ex. stuckatörer under stenstädernas framväxt<ref>Christian Catomeris: ''Gipskattor och positiv – italienare i Stockholm 1896–1910'' (1988)</ref>, eller glass- och konfektyrfabrikanter vid förra sekelskiftet<ref>Anders Johnson: ''Garpar, gipskatter och svartskallar - Invandrarna som byggde Sverige'' (2011)</ref>. Och industriarbetare efter andra världskriget. Den tidigaste invandringen från Italien skedde redan på 1600- och 1700-talen [[Invandringen till Sverige|invandrarna]]. Dessutom har ett betydande antal av de nord- och sydamerikaner som kommit till Sverige genom åren italienska förfäder. Så antalet svenskar med italienska anor är betydligt större. Mer kända svensk-italienska släkter är bl.a. ''Ciprian'', ''Mazetti'', ''Feretti'', ''Granelli'', ''Bonamici'', ''Dominique'', ''Notini'', ''Ambrosiani'', ''Jaconelli'' och ''Ingrosso''. '''''Förre statsministern Fredrik Reinfeldt''''' tillhör de svenskar som har italienska anor<ref>Anbytarforum 2006-2010 om Fredrik Reinfeldts anor - http://forum.genealogi.se/index.php?topic=77417.0</ref>.


Efter andra världskrigets slut rådde högkonjunktur i de flesta svenska verkstadsindustrier och bristen på yrkesutbildad arbetskraft var stor. I april 1947 slöts ett avtal mellan de svenska och de italienska myndigheterna, och några månader senare anlände den första kontingenten italienska arbetare till Sverige. De kom till Kockums i Malmö. SKF i Göteborg och ASEA i Västerås. Särskilt omfattande var denna invandring under 1940-talet samt 1960-talet, den årliga genomsnittliga invandringen till Sverige från Italien uppgick till 500 personer.
Efter andra världskrigets rådde högkonjunktur i de flesta svenska verkstadsindustrier och bristen på yrkesutbildad arbetskraft var stor. April 1947 slöts ett avtal mellan de svenska och de italienska myndigheterna och några månader senare anlände den första italienska arbetarna till Sverige. De kom till Kockums i Malmö, SKF i Göteborg och ASEA i Västerås. Denna invandring var som störst under 1940- och 1960-talet då omkring 500 personer per år invandrade från Italien.


==Italiens administrativa indelning==
==Italiens administrativa indelning==
Rad 15: Rad 15:
''På '''https://www.tuttitalia.it/italia/''' hittar du en översikt över Italiens administrativa enheter t.ex. administrativ information, adresser, historia, turistinfo.
''På '''https://www.tuttitalia.it/italia/''' hittar du en översikt över Italiens administrativa enheter t.ex. administrativ information, adresser, historia, turistinfo.


===Arkiv===
==Katolska kyrkans indelning==
[[Fil:Palazzo della Sapiensa.jpg|200px|thumb|right|Palazzo della Sapiensa - Roms statsarkiv - Kunskapens palats]]
I Italien hör de offentliga arkiven<ref>Organizzazione archivistica in Italia - http://it.wikipedia.org/wiki/Archivio#Organizzazione_archivistica_in_Italia</ref> till ''kulturministeriet'' och ''generaldirektoratet för arkiven''. Arkiven förvaltas genom två centrala institutioner med särskild autonomi (''Centrala Arkivinstitutet'' och ''Statliga Centralarkivet''). '''Statens arkiv''' ''(Archivi di stato)'' ingår i vad som kallas ''"de perifiera arkiven"'' som indelas enligt följande:


:* '''Statens arkiv''' ''(Archivi di stato)'' (103 st) är inrättade i varje provinshuvudstad. De lagrar och bevarar statliga och en del privata dokument. Man kontrollerar även alla arkiv av statliga institutioner i provinsen: polisen, prefekturen, posten, osv. I sjutton av de statliga arkiven undervisar man även i arkivering, [[paleografi]] och diplomati.
''Katolicismen'' är inte längre statsreligion, men genom 1929 och 1985 års ''konkordatet'' mellan Italien och Vatikanen har alla som så önskar rätt att få skolundervisning i katolicismen. Omkring 90% av eleverna deltar i undervisningen. Den katolska kyrkan ''(chiesa cattolica)'' i Italien är indelad i '''församlingar''' ''(sing. parrocchia)'', med (så vitt är känt) minst en församling i varje ''comune''. Församlingarna är i sin tur förenade i '''stift''' ''(diocesi)'', anförda av '''biskopar''' ''(vescovo)''. Stiften är i sin tur förenade i '''ärkestift''' ''(arcidiocesi)'' anförda av '''ärkebiskopar''' ''(arcivescovo)''. Ovanför ärkestiften finns kyrkoprovinserna, vilka leds av en biskopskonferens. I Italien finns '''''62 ärkestift''''', varav 42 av dem är "metropolitana", dvs storstadsstift.


:* '''De statliga arkivinstituten''' ''(Sezioni di Archivio di Stato)'' (35 st) liknar de statliga arkiven, men lagrar betydligt större kvantiteter av historiska handlingar av högre kvalitet.
==Släktforskning i Italien==


:* '''Arkivens superintendens''' ''(soprintendenze archivistiche)'', (19 st i varje region) utövar tillsyn över statliga och offentliga arkiv (i regioner, provinser och kommuner) och privata dito som förklarats vara av stort historiskt intresse.
===Allmän information===
Släktforskning i Italien skiljer sig till en del från vad vi är vana vid. Intresset för släktforskning i Italien, utanför den gammaldags "traditionella" heraldiska forskningen och adelsforskningen, är lågt. Det finns ett släktforskarförbund '''[http://www.iagi.info/faig-index/ Federazione delle Associazioni Italiane di Genealogia, Storia di Famiglia, Araldica e Scienze Documentarie]''', men deras fokus är mera forskningsinriktat.


:* '''[http://www.antenati.san.beniculturali.it/ Portalen Antenati (anor)]''' - drivs av Italienska Generaldirektoratet för Arkiv - och innehåller digitaliserat material från det gigantiska arkivmaterialet som återfinns i den italienska statens olika arkiv. Genom portalen kan man bläddra igenom skannade bilder av miljontals dokument som förvaras i arkiven.
Även om det i Italien inte finns någon motsvarighet till ArkivDigital, så pågår sedan flera år ett projekt att skanna in all folkbokföring äldre än 70 år: '''[http://www.antenati.san.beniculturali.it/ sajten Antenati (förfäder)]'''. Projektet är ett resultat av en överenskommelse mellan Arkivmyndigheten (DGA) och mormonerna. Genom portalen kan man bläddra igenom skannade bilder av miljontals dokument som förvaras i arkiven.


==Katolska kyrkans indelning==
Värre är det med kyrkoarkiven. Största delen av kyrkböckerna i Italien är bara åtkomliga genom personliga besök till den aktuella församlingen. Men du är inte garanterad att bli insläppt att studera kyrkböckerna. Det är nämligen upp till varje enskild församlingspräst att själv bestämma vilka som släpps in i kyrkans arkiv. Detta har medfört att mormonerna ofta förhindrats att mikrofilma kyrkböckerna, och det är anledningen till att det knappt finns några digitaliserade kyrkoarkiv från Italien. Alternativet är i detta fall stiftsarkiven, där kopior av församlingsböckerna ofta förvaras.


''Katolicismen'' är inte längre statsreligion, men genom ''konkordatet'' mellan Italien och Vatikanen 1929 och 1985 meddelas undervisning i den katolska religionen i alla skolor till dem som så önskar, vilket en majoritet gör. Den katolska kyrkan ''(chiesa cattolica)'' i Italien är indelad i '''församlingar''' ''(sing. parrocchia)'', med (så vitt är känt) minst en församling i varje ''comune''. Församlingarna är i sin tur förenade i '''stift''' ''(diocesi)'', anförda av '''biskopar''' ''(vescovo)''. Stiften är i sin tur förenade i '''ärkestift''' ''(arcidiocesi)'' anförda av '''ärkebiskopar''' ''(arcivescovo)''. I Italien finns '''''62 ärkestift''''', varav 42 av dem är "metropolitana", dvs storstadsstift.
För att lyckas släktforska i Italien är det helt avgörande att veta i ''''exakt''' vilken kommun förfäderna är födda. Det är nämligen mycket svårt, hart när omöjligt, att hitta rätt arkivuppgifter om di inte känner till den exakta kommunen. Orten där de bodde senast behöver inte vara orten där de är födda. Börja alltså redan på hemmaplan med att ta reda på så mycket som möjligt om de aktuella förfäderna; sök dokument, brev, intervjua släktingar osv.


==Släktforskning i Italien==
Närmare uppgifter om italienskt ursprung kan erhållas via många olika dokument och arkiv, t.ex. ''immigrationspapper'', ''medborgarskapsansökningar'', ''födelseattester'', ''vigselbevis'', ''dödsattester'', ''folkräkningar'', ''ansökningar om socialhjälp'', m.m. I dessa arkiv finns möjligheten att hitta förfädernas födelseort i Italien. Har man väl hittat detta värdefulla arvegods kan man leta fram sina italienska anor i rätt kommun och provins.
 
===Statsarkiven===
[[Fil:Palazzo della Sapiensa.jpg|200px|thumb|right|Palazzo della Sapiensa - Roms statsarkiv - Kunskapens palats]]
I Italien hör de offentliga arkiven till ''kulturministeriet'' och ''generaldirektoratet för arkiven'' (DGA). Arkiven förvaltas av två myndigheter: det ''Centrala Arkivinstitutet'' och ''Statliga Centralarkivet''. '''Statsarkiven''' ''(Archivi di stato)'' ingår i vad som kallas ''"de perifiera arkiven"'' och indelas enligt följande:


===Allmän information===
:* '''Riksarkivet''' ''(Archivio Centrale dello Stato)'' bevarar arkiv från den centrala statsförvaltningen, politiker och ett stort antal kulturpersonligheter.
Släktforskning i Italien skiljer sig till en del från vad vi är vana vid. För det första kan man konstatera att ''intresset för släktforskning'' i Italien, utanför den gammaldags "traditionella" heraldiska forskningen och adelsforskningen, är så gott som obefintlig. ''Det existerar inga släktforskarföreningar i landet.''


För det andra så är den största delen av kyrkböckerna i Italien oåtkomliga på annat sätt än personliga besök vid den aktuella församlingen, och inte ens då är man garanterad att bli insläppt för att studera kyrkböckerna. Det är nämligen upp till varje enskild församlingspräst att själv bestämma vilka som släpps in i kyrkans arkiv. Detta har medfört att mormonerna ofta förhindrats att mikrofilma kyrkböckerna, och det är anledningen till att det knappt finns några digitaliserade kyrkoarkiv från Italien.
:* '''Statsarkiven''' ''(Archivi di stato)'' (103 st), vilka finna i varje provinshuvudstad. De lagrar och bevarar statliga dokument, notariearkiv och en del privata dokument. Man kontrollerar även alla arkiv av statliga institutioner i provinsen: polisen, prefekturen, posten, osv. I sjutton av de statliga arkiven undervisar man även i arkivering, [[paleografi]] och diplomati.


Börjar man släktforska i Italien är det helt avgörande att ta reda på exakt i vilken ''kommun'' förfäderna är födda. Det är nämligen mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta rätt arkivuppgifter från Italien om man inte vet den exakta kommunen varifrån förfäderna härstammade. Orten där de bodde senast innan emigrationen behöver INTE vara orten där de är födda. Börja alltså redan på hemmaplan med att ta reda på så mycket som möjligt om de aktuella förfäderna; sök dokument, brev etc., intervjua släktingar osv.
:* '''Statsarkivens underavdelningar''' ''(Sezioni di Archivio di Stato)'' (35 st) förvarar material, av ofta lokal karaktär, som inte finns i statsarkiven.


Närmare uppgifter om italienskt ursprung kan erhållas via många olika dokument och arkiv, t.ex. ''immigrationspapper'', ''medborgarskapsansökningar'', ''födelseattester'', ''vigselbevis'', ''dödsattester'', ''folkräkningar'', ''ansökningar om socialhjälp'', m.m. I dessa arkiv finns möjligheten att hitta förfädernas födelseort i Italien. Har man väl hittat detta värdefulla arvegods kan man leta fram sina italienska anor i rätt kommun och provins.
:* '''Arkivöverstyrelserna''' ''(soprintendenze archivistiche)'', (19 st i varje region) utövar tillsyn över statliga och offentliga arkiv (i regioner, provinser och kommuner) och privata dito som förklarats vara av stort historiskt intresse.


===Kyrkböcker===
===Kyrkböckerna===


[[Fil:Attidibattesimo1.jpg|200px|thumb|right|Exempel på sida ur en italiensk dopbok (klicka för förstoring)]]
[[Fil:Attidibattesimo1.jpg|200px|thumb|right|Exempel på sida ur en italiensk dopbok (klicka för förstoring)]]
7

redigeringar