Diskussion:Sveriges Släktforskarförbund

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

För kännedom kan meddelas att det i artikeln om Sveriges Släktforskarförbund finns en röd länk till Svenska Antavlor. Detta beror på att rubriken för den artikeln är Svenska antavlor, se länkexempel.--Viking 8 april 2011 kl. 08.37 (CEST)

Och då förtår jag inte varför inte Viking helt enkelt rättar det uppenbara felet... Det är ju liksom det som är vitsen med en wiki. - Jojje 8 april 2011 kl. 09.54 (CEST)
Det må så vara, men kan vem som helst ändra rubrikens namn? Tidskriftens namn var Svenska Antavlor, inte Svenska antavlor. Kunde jag ändra rubriken till stor bokstav där så ska vara vore det bra, men jag har sett någonstans att enbart administratören kan ändra rubrikens namn.--Viking 8 april 2011 kl. 10.06 (CEST)

Sveriges Släktforskarförbund, medlemsantal

I denna artikel på Wiki-Rötter står det bl.a. att "Enskilda personer kan inte bli medlemmar i SSf, som är ett förbund av släktforskarföreningar". Det skulle innebära att Sveriges Släktforskarförbund skulle ha ungefär 170 medlemmar. På Rötter och i de tidskrifter Sveriges Släktforskarförbund publicerar med anledning av bl.a. 25-årsjubileet. Nu står det emellertid på Rötter att "Idag har förbundet drygt 75 000 medlemmar och närmare 170 anslutna föreningar." Hur stämmer det överens med föregående påstående? Därtill undrar jag hur det går ihop med frivillig anslutning. För att någon vill häva sitt medlemskap i Sveriges Släktforskarförbund blir då medlemmen tvungen att häva sitt medlemskap i den eller de lokala föreningar medlemmen är ansluten till.--Viking 30 oktober 2011 kl. 15.24 (CET)

Enskilt medlemskap i Sveriges Släktforskarförbund är inte möjligt. Däremot är ett medlemskap i ett, eller flera, av våra medlemsorganisationer också att betraktas som medlemskap i förbundet. Man har då rätt att närvara på förbundets stämmor och få rabatt på förbundets produkter. Man har även rätt att, indirekt, genom sin förening, lämna motioner till stämman. Medlemskapet kan betraktas som liknande det medlemskap man har i LO eller TCO om man är medlem i ett av deras fackförbund. På din sista fråga är svaret JA, tillhör du en ansluten medlemsorganisation, så räknas du som medlem i SSf eftersom medlemsorganisationen betalar per ansluten medlem. --Jojje 31 oktober 2011 kl. 10.00 (CET)
Det är knappast jämförbart med ett fackförbund. Där kan man vara medlem i förbundet utan att för den skull vara medlem i den lokala klubben. Jag skulle snarare vilja kalla det tvångsrekrytering. Jämför debatten för ett par decennier sedan då man tvistade om LO-medlemmarnas kollektivanslutning till Socialdemokratiska partiet. Kollektivanslutningen blev ju som bekant också avskaffad.--Viking 7 november 2011 kl. 08.40 (CET)
Du har faktiskt fel. Går man med i t.ex. Kommunalarbetarförbundet, så är man automatiskt LO-ansluten, går du med i Vision (f.d. SKTF) så är du automatiskt med i TCO. Om du tycker illa vara att vara med i SSf, kan du alltid ansluta dig till någon av de fåtaliga släktforskarföreningar som inte är anslutna till förbundet, eller låta bli att ansluta dig alls. Vi lever ju i en fri värld där man får välja fritt. --Jojje 7 november 2011 kl. 12.40 (CET)
Jag kan ju tillägga att det är upp till varje enskild förening att besluta om anslutning till förbundet, och att det är helt frivilligt. Det enda förbundet kräver är att man betalar sin medlemskvot och att man följer vissa av förbundet beslutade principer. I utbyte får man vara med att påverka släktforskningen i stort, samt åtskilliga ekonomiska och praktiska fördelar. --Jojje 7 november 2011 kl. 12.45 (CET)
Om vi nu lever i en s.k. fri värld vilket tyvärr bara en minoritet av jordens befolkning har den unika fördelen att göra. Kan det verkligen kallas en fri värld när t.ex. världens folkrikaste land, Kina består av ett enda parti som man inte kan säga ett enda ord om utan att hamna i fängelse eller något ännu värre. Det är bara en minoritet av jordens länder som är demokratier. Argentina för att ta ett exempel hörde ju till de värsta diktaturstaterna förut. För övrigt anser jag inte att man ska tvingas gå ur sin lokalförening enbart p.g.a. att man ev. inte skulle vilja vara ansluten centralt. Det vore intressant att höra om någon annan av Sveriges Släktforskarförbunds enligt uppgift drygt 75.000 medlemmar skulle föredra en återgång till möjligheten att ha ett stödjande medlemskap.--Viking 9 november 2011 kl. 08.49 (CET)
Jag kan inte se vad diktaturer skulle ha med den här diskussionen att göra, om du nu inte till äventyrs skulle jämföra Sveriges Släktforskarförbund med dessa. Anslutna föreningar har ALLTID varit anslutna enligt samma princip, sedan förbundet startades 1986, och det stödjande medlemskap som du nämner var just bara ett stödjande medlemskap i förbundet som inte gav några som helst medlemsrättigheter utöver de som var anslutna till medlemsföreningarna hade. Stödmedlemskapet avskaffades just därför att många missförstod vad det innebar. Anslutningen till Sveriges Släktforskarförbund sker frivilligt, vilket betyder att det krävs att en majoritet i en förening tar beslutet för att anslutning ska kunna genomföras. Om det finns föreningsmedlemmar som är emot en anslutning och de blir ofrivilligt anslutna, är det endast medlemsföreningens demokratiska problem. Det är trots allt så demokrati fungerar. Därmed avslutar jag denna diskussion. --Jojje 9 november 2011 kl. 09.21 (CET)