Sveriges befolkning 1900

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svebef1900.jpg
Sveriges befolkning 1900
Utgiven av Sveriges Släktforskarförbund, Riksarkivet SVAR
Operativsystem Windows
Utgivningsår 2006
ISBN 978-91-87676-46-8
Format CD
Antal skivor 1


För släktforskare är CD-skivan Sveriges befolkning 1900 mycket användbar. De nya sökfunktionerna gör att man mycket lätt kan återfinna barn utan efternamn, genom att använda sig av fakta rörande familjemedlemmarna, såväl föräldrar som syskon. En amerikan kanske söker rötterna till mormors mor Matilda, född 1890. Det enda han vet är hon brevväxlade med syskonen Märta och Hans. Man får bara en träff i hela Sverige med den namnkombinationen. I övrigt kan man liksom i förbundets tidigare CD söka både på de flesta ingående fält som för- och efternamn, födelseförsamling eller -land, födelseår, boendeförsamling och -ort eller yrke.

Bakgrund

Ett stort arbete har lagts ner sedan början av 1990-talet av Riksarkivets avdelningar SVAR och Arkion på att administrera registrering av Statistiska Centralbyråns (SCB) avskrifter av husförhörslängder. Det resulterade först i den 2003 utkomna CDn Sveriges befolkning 1890 och nu fortsättningen på den med 1900 års befolkning.

Arbetet med tvätt och genomgång av datamaterialet samt översättningstabeller för att underlätta sökning via födelseförsamling eller -land har pågått under 2005 och kunde fullbordas under våren 2006.

Eftersom en majoritet av de personer som levde år 1900 var hemmavarande barn, som i källmaterialet saknar efternamn, har ett stort arbete nedlagts på en särskild sökfunktion, där man kan söka dessa barn via kända uppgifter om någon av eller båda föräldrarna, eller andra hemmavarande syskon.

Källa: Carl Szabad, projektledare


Källor

Sveriges Släktforskarförbund