Kyrkans organistation: Skillnad mellan sidversioner

12 byte lades till ,  9 november 2010 kl. 11.09
nytt upplägg
Ingen redigeringssammanfattning
(nytt upplägg)
Rad 5: Rad 5:
== Svenska kyrkans organisation från 1600-talets hälft till 1900-talets början. ==
== Svenska kyrkans organisation från 1600-talets hälft till 1900-talets början. ==


 
#'''[[Kunglig Majestät]]'''<BR>Det högsta beslutande organet inom den kyrkliga organisationen var sedan reformationen [[Kunglig Majestät]].
==== Kunglig Majestät ====
#'''[[Stift]]'''<BR>[[Stift]]en styrdes av respektive [[biskop]] (i vissa stift och under en viss period var benämningen [[superintendent]]) och ett råd, [[domkapitel]] (kallades även [[konsistorium]]). [[Stift]]en styrde även över den skolform som benämndes [[gymnasium]] som var ett mellansteg mellan de enklare [[trivialskolorna]] och [[universitet]]en. Sedermera omdanades denna ordning och [[trivialskola]]n och gymnasierna uppgick i [[läroverk]], även de underställda [[stift]]et.
 
#'''[[Kontrakt]]'''<BR>[[Kontrakt]] var en förvaltningsenhet bestående av ett antal [[pastorat]] under ledning av en [[kontraktsprost]].
Det högsta beslutande organet inom den kyrkliga organisationen var sedan reformationen [[Kunglig Majestät]].
#'''[[Pastorat]]'''<BR>Ett [[pastorat]] bestod av en, två eller ibland flera [[församling]]ar och leddes av en [[kyrkoherde]]. Till sin hjälp hade [[kyrkoherde]]n ofta ytterligare en [[präst]] benämnd [[komminister]] (ibland kallad [[kaplan]]). Dessa bodde ofta i den så kallade [[moderförsamling]]en. De andra [[församling]]arna i [[pastorat]]et kallades [[annexförsamling]]ar.
 
#'''[[Församling]]'''<BR>En [[församling]], eller det mer geografiskt knutna uttrycket en [[socken]] med dess invånare, är den grupp människor som är kopplade, [[församling|territoriell]]t eller [[församling|icke territoriell]]t till en och samma kyrka.
==== Stift ====
 
[[Stift]]en styrdes av respektive [[biskop]] (i vissa stift och under en viss period var benämningen [[superintendent]]) och ett råd, [[domkapitel]] (kallades även [[konsistorium]]).
 
[[Stift]]en styrde även över den skolform som benämndes [[gymnasium]] som var ett mellansteg mellan de enklare [[trivialskolorna]] och [[universitet]]en. Sedermera omdanades denna ordning och [[trivialskola]]n och gymnasierna uppgick i [[läroverk]], även de underställda [[stift]]et.
 
==== Kontrakt ====
[[Kontrakt]] var en förvaltningsenhet bestående av ett antal [[pastorat]] under ledning av en [[kontraktsprost]].
 
==== Pastorat ====
Ett [[pastorat]] bestod av en, två eller ibland flera [[församling]]ar och leddes av en [[kyrkoherde]]. Till sin hjälp hade [[kyrkoherde]]n ofta ytterligare en [[präst]] benämnd [[komminister]] (ibland kallad [[kaplan]]). Dessa bodde ofta i den så kallade [[moderförsamling]]en. De andra [[församling]]arna i [[pastorat]]et kallades [[annexförsamling]]ar.
 
==== Församling ====
En [[församling]], eller det mer geografiskt knutna uttrycket en [[socken]] med dess invånare, är den grupp människor som är kopplade, [[församling|territoriell]]t eller [[församling|icke territoriell]]t till en och samma kyrka.


== Källor ==
== Källor ==