Så börjar du släktforska: Skillnad mellan sidversioner

1 430 byte lades till ,  18 mars 2013 kl. 10.29
kompletteringar
(kompletteringar)
Rad 3: Rad 3:


Att börja [[Släktforskning|släktforska]] innebär inte att rusa i väg till första bästa [[arkiv]] för att lusläsa gamla luntor. Arkiven står där de står, och dit är det inte bråttom. I stället gäller det att få fram så mycket uppgifter som möjligt om [[släkt]]en innan du gör ditt första arkivbesök.
Att börja [[Släktforskning|släktforska]] innebär inte att rusa i väg till första bästa [[arkiv]] för att lusläsa gamla luntor. Arkiven står där de står, och dit är det inte bråttom. I stället gäller det att få fram så mycket uppgifter som möjligt om [[släkt]]en innan du gör ditt första arkivbesök.
====Börja med dig själv - i dubbel bemärkelse====
Sätt dig ner med ett anteckningsblock och skissa upp vad du redan vet. Då får du fort reda på i vilken ände du ska börja nysta och vilka frågetecken du vill börja med att räta ut. Skriv även upp uppgifter som till en början verkar suddiga, minnen från barndomen om människor som fanns då och man kanske inte hade 100% koll på. Dessa minnesbilder kanske så småningom får namn och kanske visar sig vara viktiga personer i ditt släktträd. När du har en "karta" över det du minns själv så är du beredd att ta steg två, att börja leta efter mer konkreta spår.


====Leta efter släkten på vinden====
====Leta efter släkten på vinden====
Gå igenom byrålådorna och vinden och andra gömmor på jakt efter saker som kan berätta om släkten. Kanske kan du hitta morfars inskrivningsbok i det militära och några överblivna ransoneringskort från första världskriget. Farmors gamla glasögon ligger överst i en liten kartong med brev som farfar skrev till henne när han var på resa. I botten på kartongen ligger deras [[Fotografier|bröllopsfoto]]. På baksidan har farmor antecknat dagen då kortet togs: »Söndagen den 14 maj 1913». Fotografen hade sin ateljé i Norrköping – kom farmor från Östergötland?
Gå igenom byrålådorna och vinden och andra gömmor på jakt efter saker som kan berätta om släkten. Kanske kan du hitta morfars inskrivningsbok i det militära och några överblivna ransoneringskort från andra världskriget. Farmors gamla glasögon ligger överst i en liten kartong med brev som farfar skrev till henne när han jobbade borta. I botten på kartongen ligger deras [[Fotografier|bröllopsfoto]]. På baksidan har farmor antecknat dagen då kortet togs: »Söndagen den 14 maj 1953». Fotografen hade sin ateljé i Norrköping – kom farmor från Östergötland?


====Vad vet faster Birgitta?====
====Vad vet faster Birgitta?====
Fråga släktingarna om de vet något. Vad de har att berätta kan du nästan aldrig hitta i något [[arkiv]]. [[Kyrkböcker]]na uppger att farfar var arbetare, men gamla faster Birgitta vet minsann att han var finsnickare och gjorde så stiliga möbler. »Det här bordet gjorde han alldeles innan han gifte sig», berättar hon och pekar på matsalsbordet där du suttit så många gånger och ätit söndagsmiddag. Men glöm inte att skriva ner vad faster berättar. Det är så lätt att glömma eller blanda ihop saker hon sagt.
Har du någon kontakt med de äldre i släkten? När du börjar släktforska är det verkligen dags att damma av kontakterna. Släktforskning är ett bra sätt att skaka liv i släktrelationer som legat i dvala. Att besöka varandra över en kopp kaffe och ett fotoalbum är alltid mycket givande för alla parterna, både den som precis har börjat släktforska och för den som får berätta om sina minnen. Ett bra tips är att sätta sig tillsammans med den äldre släktingen (eller den jämnåriga kusinen, om man själv tillhör de äldre) och titta på ett gammalt fotoalbum och låta släktingen berätta om när och hur fotot togs, vilka som är med på bilden, vad som hände med personerna, om man hade andra minnen av dem, osv. Använd någon form av ljudinspelning så slipper du stressa med anteckningar.
 
Vad släktingarna har att berätta kan du nästan aldrig hitta i något [[arkiv]]. [[Kyrkböcker]]na uppger att farfar var arbetare, men gamla faster Birgitta vet minsann att han var finsnickare och gjorde så stiliga möbler. »Det här bordet gjorde han alldeles innan han gifte sig», berättar hon och pekar på matsalsbordet där du suttit så många gånger och ätit söndagsmiddag. Men glöm inte att skriva ner vad faster berättar. Det är så lätt att glömma eller blanda ihop saker hon sagt.  


====Vad behöver jag för redskap?====
====Vad behöver jag för redskap?====
emailconfirmed
5 921

redigeringar