Rådhusrätt: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
1 191 byte lades till ,  18 november 2013 kl. 09.43
ingen redigeringssammanfattning
mIngen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(5 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Rådhusrätt eller Rådstuvurätt, (äldre stavning: Rådstufvurätt) kallades i Sverige och Finland tidigare underrätten i allmänna mål i städer till skillnad från underrätten på landet, häradsrätterna i varje domsaga.
[[Fil:Klubba-m.jpg|left]][[Fil:Stockholmsradhusratt.png|right|thumb|400px|Session vid Stockholms rådhusrätt. Trägravyr av John Beer, publicerad i Ny illustrerad tidning 1877.]]
'''Rådhusrätt''' eller '''Rådsturätt''', (äldre stavning:''Rådstuvurätt'' eller ''Rådstufvurätt'') kallades i Sverige och Finland tidigare '''underrätten i allmänna mål i städer''' till skillnad från underrätten på landet, [[häradsrätt]]erna i varje [[domsaga]].


Fram till 1800-talet var denna institution andra instans i städerna, medan den så kallade kämnärsrätten var första instans. Samtliga svenska rådhusrätter i ersattes vid tingsrättsreformen i Sverige 1971 med tingsrätter. Detta som ett led i harmoniseringen av rättsväsendet i hela landet.  
Fram till 1800-talet var denna institution andra instans i städerna, medan den så kallade [[kämnärsrätt]]en var första instans. Samtliga svenska rådhusrätter i ersattes vid tingsrättsreformen i Sverige 1971 med tingsrätter. Detta som ett led i harmoniseringen av rättsväsendet i hela landet.
 
Rådhusrätten hängde samman med [[magistraten]], som var stadens styrande instans. Rådhusrättens arkiv hittar man därför tillsammans med magistratens arkiv, ibland under den gemensamma beteckningen [[stadsarkiv]]. Det heter till exempel "Lunds stadsarkiv: Rådhusrättens och Magistratens arkiv" och "Skellefteå stad. Rådhusrättens och magistratens arkiv." I rådhusrätternas arkiv finns bland annat [[Dombok|domböcker]] med rättegångsprotokoll och domar och [[bouppteckning]]ar som är förteckningar över tillgångar och skulder, i regel upprättad vid dödsfall.
 
Ledamöterna i en rådhusrätt kallades för [[Rådman|rådmän]] till skillnad mot landsbygdens [[Nämndeman|nämndemän]] i häradsrätterna.
 
==Se även==
* [[Rättsväsende i Sverige]]
* [[Kämnärsrätt]]
* [[Borgmästare]]
* [[Rådman]]
* [[Domsaga]]
* [[Häradsrätt]]
* [[Häradshövding]]
* [[Tingslag]]
* [[Dombok]]
* [[Tingsrätt]]
* [[Domare]]
* [[Nämndeman]]


[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Civil förvaltning i Sverige]]
[[Kategori:Civil förvaltning i Sverige]]
emailconfirmed
5 921

redigeringar

Navigeringsmeny