Nederländerna: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
725 byte lades till ,  1 april 2014 kl. 12.24
(kompl.ordlista)
(12 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Flag of the Netherlands.svg.png|200px|right|Nederländernas flagga]]
[[Fil:Flag of the Netherlands.svg.png|250px|right|Nederländernas flagga]]
'''Det bor drygt 8 000 personer i Sverige som är födda i Nederländerna''' (eller '''Holland''' som det också kallas), och den nederländska invandringen till glesbefolkade delar av landet har ökat på senare år.<ref>SCB:s statistik över utrikes födda 2009</ref> <ref>SVT Rapport, 4 december, 2008: "Fyrdubblad invandring till glesbygd" [http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22577&a=1335122&lid=is_search549588&lpos=266&queryArt549588=EU&sortOrder549588=0&doneSearch=true&sd=22634&from=siteSearch&pageArt549588=26]</ref> <ref>DN 2009-01-24: "Svängrum lockar holländare till Sverige" [http://www.dn.se/nyheter/sverige/svangrum-lockar-hollandare-till-sverige-1.484442]</ref> Den nederländska invandringen till Sverige har dock gamla anor. Under hela 1600-talet tjänstgjorde åtskilliga holländska soldater och officerare i de svenska arméerna. Under samma tid invandrade även åtskilliga holländska industriidkare och handelsmän - som alltsomoftast sammanblandas med [[valloner]]na - till Sverige. För staden '''Göteborg''' kom holländarna att vara avgörande, då stadens första bebyggelse tillkom då ett antal holländare bosatte sig vid Färjenäs på Hisingen år 1604. De första göteborgarna per definition anses vara de sju holländarna ''A. Cabeliau'', ''Paulus de Kempenere'', ''P. Coymans'', ''Herman Pelgroms'', ''Nyclaes de Hand'', ''Peeter Langer'' och ''Paridon van Horn'', som i ett brev daterat den 5 december 1606 meddelar ''Karl IX'' att man bildat ett ''Compani'' i syfte att befolka det nya Göteborg enligt privilegierna.
'''Det bor drygt 8 000 personer i Sverige som är födda i Nederländerna''' (eller '''Holland''' som det också kallas), och den nederländska [[Invandringen till Sverige|invandringen]] till glesbefolkade delar av landet har ökat på senare år.<ref>SCB:s statistik över utrikes födda 2009</ref> <ref>SVT Rapport, 4 december, 2008: "Fyrdubblad invandring till glesbygd" [http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22577&a=1335122&lid=is_search549588&lpos=266&queryArt549588=EU&sortOrder549588=0&doneSearch=true&sd=22634&from=siteSearch&pageArt549588=26]</ref> <ref>DN 2009-01-24: "Svängrum lockar holländare till Sverige" [http://www.dn.se/nyheter/sverige/svangrum-lockar-hollandare-till-sverige-1.484442]</ref> Den nederländska invandringen till Sverige har dock gamla anor. Under hela 1600-talet tjänstgjorde åtskilliga holländska soldater och officerare i de svenska arméerna. Under samma tid invandrade även åtskilliga holländska industriidkare och handelsmän - som alltsomoftast sammanblandas med [[valloner]]na - till Sverige. För staden '''Göteborg''' kom holländarna att vara avgörande, då stadens första bebyggelse tillkom då ett antal holländare bosatte sig vid Färjenäs på Hisingen år 1604. De första göteborgarna per definition anses vara de sju holländarna ''A. Cabeliau'', ''Paulus de Kempenere'', ''P. Coymans'', ''Herman Pelgroms'', ''Nyclaes de Hand'', ''Peeter Langer'' och ''Paridon van Horn'', som i ett brev daterat den 5 december 1606 meddelar ''Karl IX'' att man bildat ett ''Compani'' i syfte att befolka det nya Göteborg enligt privilegierna.


[[Fil:Brabantiska dräkter.jpg|200px|thumb|left|Nederländare från Noord-Brabant (1800-tal)]]
[[Fil:Brabantiska dräkter.jpg|200px|thumb|left|Nederländare från Noord-Brabant (1800-tal)]]
''Gustav II Adolf'' anlitade holländare för att bygga den nya staden Göteborg, eftersom de vid denna tiden ansågs vara de största specialisterna på att bygga på sankmark. Den 23 maj 1621 utfärdades instruktioner för den svenske diplomaten Johan Adler Salvius att som kommissarie leda stadens byggnad och organisation, och som gatuläggare (straatmaker) anställdes holländaren ''Jan Hendriksen'' samt ingenjören Johan Schultz med uppdraget att låta "afsticka och afdela" staden med hus, torg, gator och gränder. Redan på hösten samma år lämnade dock Salvius sitt uppdrag och ersattes av holländaren ''Jacob van Dijck''. Som betalning fick de bland annat vittgående ekonomiska och rättsliga privilegier. Den ledande holländaren under de tidigaste förhandlingarna var ''Peter Langer'', men Gustav II Adolf anses på ett mycket skickligt sätt ha manövrerat fram de kompromisser som gynnade honom och Sverige.
''Gustav II Adolf'' anlitade holländare för att bygga den nya staden Göteborg, eftersom de vid denna tiden ansågs vara de största specialisterna på att bygga på sankmark. Den 23 maj 1621 utfärdades instruktioner för den svenske diplomaten Johan Adler Salvius att som kommissarie leda stadens byggnad och organisation, och som gatuläggare (straatmaker) anställdes holländaren ''Jan Hendriksen'' samt ingenjören Johan Schultz med uppdraget att låta "afsticka och afdela" staden med hus, torg, gator och gränder. Redan på hösten samma år lämnade dock Salvius sitt uppdrag och ersattes av holländaren ''Jacob van Dijck''. Som betalning fick de bland annat vittgående ekonomiska och rättsliga privilegier. Den ledande holländaren under de tidigaste förhandlingarna var ''Peeter Langer'', men Gustav II Adolf anses på ett mycket skickligt sätt ha manövrerat fram de kompromisser som gynnade honom och Sverige.


Den första ''registrerade'' göteborgaren per definition var holländaren ''Johan wan Lingen'' som den 13 juni 1621 erhöll "burskap som borgare", och som därmed fick ett ''borgarebrev'' efter att ha avlagt en ''borgared'', drygt en vecka efter Göteborgs bildande.<ref>Göteborgs Stads Borgarelängd 1621-1864, Personhistoriska Föreningen 1926 s. 28</ref>
Den första ''registrerade'' göteborgaren per definition var holländaren ''Johan wan Lingen'' som den 13 juni 1621 erhöll "burskap som borgare", och som därmed fick ett ''borgarebrev'' efter att ha avlagt en ''borgared'', drygt en vecka efter Göteborgs bildande.<ref>Göteborgs Stads Borgarelängd 1621-1864, Personhistoriska Föreningen 1926 s. 28</ref>
Rad 83: Rad 83:
:* Lantmäterilängder
:* Lantmäterilängder
:* Skattelängder
:* Skattelängder
[[Fil:Byggskylt.jpg]]


==Kyrklig indelning==
==Kyrklig indelning==
Rad 135: Rad 133:
===Invandring/Utvandring===
===Invandring/Utvandring===


Migrationer har alltid förekommit i alla länder. Här kan du beskriva in- och utflyttning med en kort historik.
Nederländerna har en lång historia av [[invandring]] och [[utvandring]]. Den omfattande [[koloni]]seringen under stormaktstiden (Nederländerna hade besittningarna ''Nederländska Ostindien'' (Indonesien), ''Nederländska Brasilien'' (delar av östra Brasilien), ''Nederländska Guyana'' och ''Surinam'' (Guyana och delar av norra Brasilien), ''Nya Nederländerna'' (de nordligaste delen av USA:s östkust från nuvarande Delaware till Cape Cod), ''Nya Holland'' (Australien), Sydafrika, samt ett betydande antal ''västindiska öar'') har lett att nederländare bosatt sig i kolonierna, men också till att det forna kolonialväldets invånare har invandrat till Nederländerna under 1900-talet.


====Invandrarregister====
====Invandrarregister====
Rad 199: Rad 197:
Här listas de genealogiska organisationerna, t.ex. släktforskarföreningar och heraldiska sällskap upp i punktform. Om de har hemsidor kan du länka till dem härifrån. Lista också upp internationella internetresurser för landet under den här rubriken.
Här listas de genealogiska organisationerna, t.ex. släktforskarföreningar och heraldiska sällskap upp i punktform. Om de har hemsidor kan du länka till dem härifrån. Lista också upp internationella internetresurser för landet under den här rubriken.


* '''Nederlandse Genealogische Vereniging - NGV''' ''(Nederländernas Genealogiska Förening)'' ger ut tidskriften ''Gens Nostra'' [http://www.ngv.nl/]
* '''[[Nederlandse Genealogische Vereniging]] - NGV''' ''(Nederländernas Genealogiska Förening)'' ger ut tidskriften ''Gens Nostra''
* '''genealogie.startpagina.nl''' (släktforskarportal) [http://genealogie.startpagina.nl]
* [http://genealogie.startpagina.nl '''genealogie.startpagina.nl'''] (släktforskarportal)  
* '''Genlias''' (statlig databas online med information från folkbokföring, kopplat till olika arkiv och sökbart på nätet) [http://www.genlias.nl/nl/page0.jsp]
* [http://www.genlias.nl/nl/page0.jsp '''Genlias'''] (statlig databas online med information från folkbokföring, kopplat till olika arkiv och sökbart på nätet)  
* '''Digital Resources Netherland and Belgium''' (söktjänst för internet- och digitaliserade resurser) [http://www.geneaknowhow.net/digi/resources.html]
* [http://www.geneaknowhow.net/digi/resources.html '''Digital Resources Netherland and Belgium'''] (söktjänst för internet- och digitaliserade resurser)  
* '''Centraal Bureau voor Genealogie''' ''(Genealogiska centralbyrån)'' [http://www.genealogie.nl/]
* [http://www.genealogie.nl/ '''Centraal Bureau voor Genealogie'''] ''(Genealogiska centralbyrån)''


==Släktskapsrelationer på holländska==
[[Fil:Kinship_nl.png]]


==Enkel ordlista för den som släktforskar i Nederländerna och Flandern==
==Enkel ordlista för den som släktforskar i Nederländerna och Flandern==
Rad 346: Rad 346:
[[Kategori:Länder]]
[[Kategori:Länder]]
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
[[Kategori:Ordlistor för släktforskare]]
[[Kategori:Invandringen till Sverige]]
emailconfirmed
5 921

redigeringar

Navigeringsmeny