Lysning: Skillnad mellan sidversioner

84 byte lades till ,  20 oktober 2010 kl. 12.26
ingen redigeringssammanfattning
(Kompletteringar.)
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
== Lysning i Sverige ==
== Lysning i Sverige ==


Lysning har förekommit i Sverige sedan 1216. Lysningen sker oftast vid en högmässa genom att prästen tillkännager vilka som ska gifta sig och när det ska ske. Sedan 1969 är lysning frivillig (hindersprövning är dock obligatorisk). När lysningen var obligatorisk skedde den tre söndagar efter varandra inför bröllopet. Detta för att det skulle finnas möjlighet att anmäla hinder för ett äktenskap. Sådana äktenskapshinder, nu som då, kan vara att någon av parterna redan är gift, brudparet är släkt på ett ej tillåtet sätt eller att någon av parterna ej uppnått tillräcklig ålder.
Lysning har förekommit i Sverige sedan 1216<ref>Bonniers lexikon 1998</ref>. Lysningen sker oftast vid en högmässa genom att prästen tillkännager vilka som ska gifta sig och när det ska ske. Sedan 1969 är lysning frivillig (hindersprövning är dock obligatorisk). När lysningen var obligatorisk skedde den tre söndagar efter varandra inför bröllopet. Detta för att det skulle finnas möjlighet att anmäla hinder för ett äktenskap. Sådana äktenskapshinder, nu som då, kan vara att någon av parterna redan är gift, brudparet är släkt på ett ej tillåtet sätt eller att någon av parterna ej uppnått tillräcklig ålder.


''Kryckeståt'' var (och är ännu på vissa håll i landet) en sedvänja där det restes träd med enbart toppruskan kvar vid brudparets respektive gårdar.
''Kryckeståt'' var (och är ännu på vissa håll i landet) en sedvänja i samband med lysning där det restes träd med enbart toppruskan kvar vid brudparets respektive gårdar.
 
 
== Källor ==
<references/>


[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]