Kategoridiskussion:Släktforskning för nybörjare

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

Den här kategorin tycker jag skall struktureras bättre, kanske komplettera med några underliggande rubriker. Man bör nog försöka att bättre lyfta fram sådant som berör nybörjare i synnerhet, kanske fokusera på metodik och de viktigaste källorna.--Cognatus 5 november 2010 kl. 23.13 (CET)


En underrubrik kanske kan vara "Att dokumentera sin forskning" där man stoppar in t ex "Ansedel", "Släktforskningsprogram", "Proband", "Gedcom" och liknande.

En annan om de viktigaste källorna för en nybörjare "Dödbok", "Folkräkning", "Födelsebok", "Husförhörslängd", "Kyrkböcker", "Ministerialböcker" och liknande.

En tredje om grundläggande termer kanske??? "Fadder", "Tillnamn"


Spåna vidare!--Cognatus 5 november 2010 kl. 23.22 (CET)
Jag skulle tycka att det vore oerhört "snyggt" om man i de artiklar som kopplas till denna/dessa kategorier kunde markera vilka avsnitt som är de grundläggande och viktiga för en nybörjare att ta till sig. Det krävs då att man ser över artiklarna och skriver dem på ett sådant sätt att det blir tydligt vad som är det. Man kanske kan ha t ex trehjulingen i vänsterkanten där sådan information finns, lite som "for Dummies"-böckerna är upplagda??--Cognatus 5 november 2010 kl. 23.39 (CET)

Tricycle.jpg Kanske som den här raden?--Cognatus 5 november 2010 kl. 23.50 (CET)

Tricycle.jpg Eller som den här raden?--Cognatus 6 november 2010 kl. 00.02 (CET)

Bra idé! AndersB 6 november 2010 kl. 12.25 (CET)Nu har jag jobbat lite med att försöka skapa ett kategoriträd för toppkategorin "Släktforskning för nybörjare". Det finns en del artiklar kvar under toppkategorin. Det är väl i huvudsak en del termer som kanske kan placeras under en subkategori likt den jag nämnde ovan, "grundläggande termer". Sen är det väl någon som jag kanske kan tycka inte platsar under nybörjarrubriken (Släktforskarnas årsbok). Men nu är timmen sen och jag vill gärna se vad det blir för reaktioner på detta innan jag lägger ner mer jobb på detta. Jag har ju skapat en del nya kategorier som syns i Special:Kategorier, så det kanske kommer reaktioner från högre ort.--Cognatus 7 november 2010 kl. 01.02 (CET)


Det finns sidor på Rötter som är handledning för nybörjare. Borde liknande text in här? Kopiera?--Edis 7 november 2010 kl. 10.40 (CET)

Jag har varit inne på liknade tankar men materialet på Rötter är ju upphovsrättsligt skyddat och då måste man få ett godkännande om publicering på wikin.--Cognatus 7 november 2010 kl. 10.46 (CET)
Så noggrant hade jag inte kollat. Ja, då är det tveksamt att lyfta in. Det blir ju editerbart. Man kanske ska se wikin som komplement och direkt länka till denna kurs. Och sedan lista ett komplementerande matrial.--Edis 7 november 2010 kl. 11.20 (CET)