Hjälpsidor:Börja skriva artiklar

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Hjälp:Börja skriva artiklar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alla kan skriva en ny artikel på Wiki-Rötter. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto på Wiki-Rötter för att börja dela med dig av dina kunskaper. Skapa ett konto här

Det viktiga är den text du skriver och de källor du anger. Om något blir fel kan det fixas senare av dig eller av oss andra. På Önskelistan kan du få inspiration till artiklar som behövs. Du kan även titta på Kategori:Stubbar. Där kan du även lägga till dina egna önskemål om artiklar som du själv är förhindrad att skriva. En "stubbe" är en artikel som bara är påbörjad och behöver mera material. Du kan även själv skapa en stubbe genom att skriva {{Stubbe}} högst upp i artikeln för att infoga stubbe-rutan. Läs mer om stubbar här.

Att tänka på innan

Innan du överväger att skapa en ny artikel:

  1. Kontrollera att ämnet inte redan har en artikel: Sök först i Wiki-Rötter för att försäkra dig om att det inte redan finns en artikel om ämnet, kanske under en annan titel. Om du hittar en artikel där informationen passar är det bättre att du lägger informationen där, i stället för att skapa en ny artikel.
  2. Tänk igenom om ämnet passar på Wiki-Rötter: Allt som skrivs på Wiki-Rötter ska förhålla sig till släktforskning. Därför är det bra om du redan från början skriver om ämnet ur ett släktforskarperspektiv. Varje artikel bör innehålla denna infallsvinkel. Om du skapar en artikel om något som inte uppfattas ha någon relevans inom släktforskning kommer artikeln att raderas och arbetet gå till spillo.
  3. Försök att lägga upp artikeln ur ett globalt perspektiv[1]: Att skriva artiklar ur ett helsvenskt, eller rent av lokalt perspektiv, ger ett inskränkt intryck. Försök att även komplettera med en internationell synvinkel om det går.
  4. Se efter om det kan finnas en mall för kategorin: Det finns genomarbetade mallar för den struktur som gäller för vissa kategorier, t.ex. "församlingar" eller "länder". Genom att använda dessa får alla artiklar i respektive kategori ett gemensamt utseende. Du hittar taggarna för mallarna på hjälpsidan för mallar. Om du tänker skriva om en församling/socken bör du läsa hjälpsidan för församlingar för att få information om namnregler och om hur man fyller i mallen.

Hur gör man för att skapa en ny artikel?

Det finns olika sätt att skapa nya artiklar:

  1. Det klassiska sättet är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel, och börja skriva. På detta sätt bygger man vidare på nätet av artiklar – utan länkar finns en risk att färre läsare och medredaktörer hittar artikeln.
  2. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i formuläret här nedan, trycka skapa sida, skriva artikeln och spara. Du ser ett formulär för att börja skriva i en tom textruta.

Artiklarna kollas och korrigeras av administratörer

Alla artiklar kontrolleras och putsas av administratörerna för att passa in i Wiki-Rötters layout och se ut som resten av artiklarna. Vi lägger också till lämpliga länkar och kategoriserar artikeln så att det blir lättare att hitta till den. Den som skriver flera artiklar kommer därför att snart förstå vad som krävs av en artikel för att den ska platsa i wikin. Detta kan vara bra att veta, så att man inte känner pressen på att göra något helt perfekt från början.

Hur skriver man en artikel?

Här kan du läsa om grundprinciperna för artikelskrivandet: Hjälpsidor:Grundprinciper

Här kan du lära dig de vanligaste wiki-formateringarna: Hjälpsidor:Formatering