Släkthistoriskt Forum

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Genealogisk Ungdoms Tidskrift)
Hoppa till: navigering, sök
GUT/SHF

Släkthistoriskt Forum är Sveriges Släktforskarförbunds tidskrift. Den startade redan 1977 som Genealogisk Ungdoms Tidskrift, kallad GUT, och bytte 1982 till sitt nuvarande namn, Släkthistoriskt Forum. (Den senaste logotypen ger ett intryck av att tidskriften heter "SLÄKT" med undertiteln "Historiskt Forum", men det är bara en redaktionell finess.)

1986 överlät Genealogisk Ungdom sin verksamhet, inklusive tidningen, till det nybildade Sveriges Släktforskarförbund, som sedan dess har gett ut Släkthistoriskt Forum. Under många år var Håkan Skogsjö redaktör för Släkthistoriskt Forum. År 1992 tillträdde Elisabeth Thorsell följd av Hans Egeskog 2002-2007. Från 2008 till och med nr 1:2009 var Crister Lindström redaktör, efterträdd av Peter Pettersson som blev kvar till och med nummer 4:2013. Den nuvarande redaktören heter Maria Bratt.

Släkthistoriskt Forum kan sorteras in under begreppet magazin med bland annat nyheter inom släktforskarvärlden, råd och tips, berättelser och rapporter om intressanta pågående projekt och spännande forskningsresultat, samt ett forum för diskussioner och ett ställe där man kan efterlysa sina borttappade släktingar. SHF publicerar även recensioner över de senaste böckerna och fungerar också som konsumentinformation över de hjälpmedel som produceras till hjälp för släktforskare.

Tidskriften ges ut med fem nummer om året till prenumeranter i en tillsvidareprenumeration (det är alltså inte årsvis man prenumererar). Tidskriften ingår alltså inte i någon medlemsavgift. Som ett årligt extranummer av Släkthistoriskt Forum (utanför prenumerationen) ingår också Släktforskarnas årsbok.

Släkthistoriskt Forum 1982-2010 är en DVD-ROM publicerad av Sveriges Släktforskarförbund 2011 med de 29 första årgångarna av Släkthistoriskt Forum, samt årgångarna 1977-1981 av Genealogisk Ungdoms Tidskrift, skannade och presenterade i PDF-format. 5.645 sidor med släktartiklar kan där sökas i via fritextsökning. DVD:n säljs via Rötterbokhandeln.

Externa länkar