Findmypast

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Findmypast logo.png

Findmypast är ett brittiskt nätbaserat släktforskningsföretag som ägs av brittiska Brightsolid. Det var det första företaget i världen att göra fullständiga födelse-, vigsel- och dödregister för England och Wales tillgängliga online, och för denna innovation fick de Queen Award 2007. I oktober 2011 började Findmypast utnyttja den nya brittiska lagstiftningen för produktplaceringar genom att sponsra en brittiskt TV-serie om släktforskning, den heter Find My Past och bygger på att man söker sina rötter genom att anlita Findmypast.

Historik

Findmypast bildades ursprungligen 1965 som en liten grupp av professionella släktforskare under namnet "Titel Research". 2001 startades ett webprojekt kallat 1837online som syftade till att publicera kopior av födelse-, vigsel- och dödbokssidor från General Register Office (GRO). Ett annat onlineprojekt, FreeBMD, hade redan varit igång sedan 1999 med att gradvis transkribera kyrkböcker med hjälp av frivilliga och publicera sökbara register fritt på internet. I april 2003 introducerades www.1837online.com live på nätet. Detta var en betaltjänst som gav tillgång till bilder av sidorna i den ursprungliga GRO-registret. Inledningsvis fanns det ingen register för enskilda poster för perioden före 1984, men de följande åren hade allt digitaliserats av frivilliga och GRO och var helt sökbart. Så småningom lades brittiska folkräkningar, passagerarlistor och andra databaser till tjänsten.

Findmypast internationellt

En systersajt togs i bruk i Australien & Nya Zeeland i maj 2010 och 2011 lanserades findmypast.ie på Irland, följt av findmypast.com i USA i juli 2012.

Findmypast har över 1,5 miljarder sökbara poster över hela världen, men även om det är möjligt att söka sina uppgifter gratis, krävs en betalning eller ett abonnemang för att få fram fullständiga uppgifter.

Externa länkar

Källor