Danmark: Skillnad mellan sidversioner

3 182 byte lades till ,  9 december 2010 kl. 15.55
ingen redigeringssammanfattning
(Skapade sidan med '{{subst:mall:länder}}')
 
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
{{Landinfo}}
[[Fil:Danmarks flagga.png|200px|right|Danmarks flagga]]
Det finns '''omkring 45 000 danskar som lever i Sverige''' idag, men antalet svenskar som härstammar från Danmark är många gånger fler. De svenskar som har sina rötter i Skåne, Halland och Blekinge, har danska rötter, eftersom dessa landskap tillhört Danmark fram till år 1658, då de efter freden i Roskilde tillföll Sverige. Dessutom har det genom seklerna förekommit en stor migration mellan länderna, speciellt vid missväxt och då stora skaror varit arbetslösa i endera landet<ref>Se t.ex. berättelsen om Pelle Erövraren av Martin Andersen Nexø.</ref>. På senare år har invandringen präglats av Öresundsbrons tillkomst, då många danska flyttar till den svenska sidan på grund av ekonomiska skäl. Den danska restriktiva invandringspolitiken har även den resulterat i att familjer flyttat över sundet.


[[Fil:Fantasiflagga.svg.png|200px|right|Landets flagga]]
==Danmark - kort historik==
Här kan man skriva en kortare introduktion om landet och hur många som är födda i det landet som bor i Sverige. Du kan också komplettera med en historik om hur och när de invandrat till Sverige. (Se färdiga exempel i Wiki-Rötter.)
''Daner'' återfinns första gången i skriftliga källor från 500-talet av ''Jordanes'' och ''Prokopios''. Danerna var av allt att döma bosatta i nuvarande Danmark, som också skulle ha fått sitt namn efter dem. Stammens ursprung är dunkelt, och Jordanes påstående att den härstammar från ''svearna'' har inte något större källvärde. Första gången danskar och namnet Danmark nämns är i ärkebiskop ''Ansgars'' brev, skrivet någon gång mellan åren 834 och 865, samt i påve ''Nicolaus I:s'' bulla år 864 som stadfäster Ansgar som ärkebiskop och missionär för danskar och svenskar.


{{stubbe}}
Därnäst ses namnet Danmark i samband med att den ''anglosaxiske'' kungen ''Alfred den store'' slog tillbaka danska ''vikingar'' vid Edington år 885, och 75 år senare är det belagt i Danmark på ''Jellingestenen''. På vikingatiden skapade ''Knut den store'' ett välde runt Nordsjön. I det ingick stora delar av England och södra Norge, men Knut den stores välde överlevde inte sin skapare med många år och dess sönderfall markerar också slutet på landets vikingatid. Under medeltiden var landet omfattande, bland annat erövrades delar av Baltikum, Gotland och norra Tyskland under kungarna ''Valdemar Sejr'' och ''Valdemar Atterdag'' för det danska väldet.


==Landet - kort historik==
År 1397 bildades Kalmarunionen av drottning ''Margareta I'' och hennes styvson ''Erik av Pommern''. Detta första försök att ena Norden i ett enda sammanhållet rike föll inte väl ut, då unionen var måttligt populär framförallt i Sverige, som också lämnade den med ''Gustav Vasas'' trontillträde 1523. I mitten av 1600-talet förlorade Danmark sin östra landsände (Skåne, Halland och Blekinge) till den nya stormakten Sverige. Från ''Kalmarunionens'' bildande fram till 1814 ingick också ''Norge'' i det danska väldet. Efter 1814 blev de ''norska domänerna'' Färöarna, Grönland och Island officiellt danska. Island blev en självständig republik 1944 och Grönland fick omfattande självstyre 1979.


Här kan du skriva en kort beskrivning av landets historia, gärna i punktform.
==Administrativ indelning - igår och idag==
Danmark var fram till den 31 december 2006 indelat i '''13 amt''' (därutöver tre kommuner, som innehade samma uppgifter som amten). Dessa var i sin tur uppdelade i 270 kommuner (2006). Den 1 januari 2007 genomfördes en ny administrativ reform som innebar att antalet kommuner reducerades till 98 genom sammanslagningar, samtidigt som de 13 amten avskaffades och ersattes av fem regioner. Här nedan redovisas först de ''historiska amten'', som släktforskare vanligtvis använder sig av, men de nya regionerna är de gällande administrativa enheterna som arkivväsendet är beroende av - redovisas också.


==Administrativ indelning==
[[Fil:Danmarksamt.png|right]]
# (Københavns kommun)
# (Frederiksbergs kommun)
# Københavns amt
# Frederiksborgs amt
# Roskilde amt
# Vestsjællands amt
# Storstrøms amt
# Fyns amt
# Sønderjyllands amt
# Ribe amt
# Vejle amt
# Ringkjøbings amt
# Viborg amt
# Nordjyllands amt
# Århus amt
# Bornholms amt


Här kan du beskriva landets administrativa indelning, om det är viktigt för t.ex. folkbokföringen eller arkivbeståndet. För att åskådliggöra antalet administrativ regioner så kan du lista dem efter varandra. Kom ihåg att bara beskriva det som är viktigt ur släktforskningsperspektiv. Var noga med att också översätta institutionernas namn så att man kan läsa dem både på svenska och landets huvudspråk.
===Aktuell regional administrativ indelning===
:* Region Hovedstaden
:* Region Midtjylland
:* Region Syddanmark
:* Region Sjælland
:* Region Nordjylland
 
[[Fil:Byggskylt.jpg]]


===Offentliga arkiv och bibliotek===
===Offentliga arkiv och bibliotek===
emailconfirmed
5 921

redigeringar