Arkiv: Skillnad mellan sidversioner

3 148 byte lades till ,  4 februari 2011 kl. 09.54
bevarande
(fotografi)
(bevarande)
Rad 17: Rad 17:
== Olika arkivtyper av betydelse för släktforskning ==
== Olika arkivtyper av betydelse för släktforskning ==


'''Privata arkiv''' (även kallat ''familjearkiv'', ''enskilt arkiv'' eller ''personligt arkiv'' - ej att förväxla med ''hemarkiv'' som avser ett hushålls räkenskaper och handlingar): Enskilda personers, familjers och släkters arkiv kan innehålla betyg, anteckningar, fotografier, brev och andra dokument som är värdefulla att bevara som källmaterial till en tid som har flytt (se rutan nedan).
=== Enskilda arkiv ===
:<small>''(För enskilda arkiv av typen företags-, press-, stiftelse- eller akademiers arkiv som ej berör släktforskning, se [http://sv.wikipedia.org/wiki/Arkiv Svenska Wikipedia: Arkiv])''</small><br>
'''Enskilda arkiv''' (även kallat ''familje- eller släktarkiv'', ''privatarkiv'' eller ''personarkiv'' - ej att förväxla med ''hemarkiv'' som avser ett hushålls räkenskaper och handlingar): Enskilda personers, familjers och släkters arkiv kan innehålla betyg, anteckningar, fotografier, brev och andra dokument som är värdefulla att bevara som källmaterial till en tid som har flytt (se rutan nedan).


<center>
<center>
Rad 31: Rad 33:
</center>
</center>


'''Föreningsarkiv''' är i ordets betydelse 1. de handlingar som en förening skapar i sin verksamhet och bevarar. Exempel: [[Släktforskarnas arkiv]] hos [[Genealogiska Föreningen]]. 2. en institution som är en depå för föreningar. Ofta är de i Sverige organiserade länsvis. Föreningars äldre arkiv förvaras vanligen hos gemensamma folkrörelsearkiv. Exempel: Föreningsarkivet i Jämtlands län.
=== Förenings- och organisationsarkiv ===
'''Föreningsarkiv''' och ''organisationsarkiv'' är i ordets betydelse:
:1. de handlingar som en förening eller annan typ av organisation skapar i sin verksamhet och bevarar. Exempel: [[Släktforskarnas arkiv]] hos [[Genealogiska Föreningen]].  
:2. en institution som är en depå för föreningar. Ofta är de i Sverige organiserade länsvis. Föreningars äldre arkiv förvaras vanligen hos gemensamma folkrörelsearkiv. Exempel: Föreningsarkivet i Jämtlands län.


<center>
<center>
Rad 47: Rad 52:


[[Fil:Byggskylt.jpg]]
[[Fil:Byggskylt.jpg]]
=== Arkiv-Centrum ===
=== Landstingsarkiv ===
=== Bruksarkiv ===
== Bevarande (deponering eller donation) av arkiv för eftervärlden ==
När en släktforskare dör eller när en förening inte längre är livskraftig, riskerar det insamlade materialet att hamna i soporna och de gamla fotografierna att säljas som kuriosa på någon loppmarknad. Efter ett dödsfall är det ofta bråttom att omhänderta kvarlåtenskapen efter en avliden, och arvingarna har ofta vare sig tid eller intresse av att gå igenom och sortera en mängd pärmar och kartonger med för dem obegripliga papper. Också när det gäller föreningar går materialet till slut samma väg sedan enskilda medlemmar kanske förvarat delar av materialet i egna förråd i väntan på någon slags återuppståndelse. Både enskilda personer och föreningar bör därför säkerhetsställa sina arkiv genom att i tid deponera (eller donera) materialet till någon arkivinstitution vars uppgift är att bevara inlämnade arkiv. Här nedan följer några exempel på arkivinstitutioner som är av intresse för släktforskare:
=== Riksarkivet, Krigsarkivet och landsarkiven ===
[[Riksarkivet]]s avdelningar Marieberg/Arninge, [[Krigsarkivet]] och [[landsarkiv]]en tar emot ''enskilda arkiv''<ref>[http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=1718 Riksarkivet: Leverera enskilda arkiv]</ref>. Med enskilda arkiv menas person-, släkt-, gods- och gårdsarkiv, förenings- och organisationsarkiv, företagsarkiv, arkiv efter tidningar, föreningar och företag inom pressen, stiftelser och akademiers arkiv med flera. De måste emellertid vara relevanta för det arkiv som tar emot dem. De olika avdelningarna inom Riksarkivet har olika ansvarsområden då det gäller vilka arkiv man tar emot. Marieberg/Arninge tar emot enskilda arkiv av ''riksintresse'', Krigsarkivet tar emot enskilda arkiv ''relaterade till försvaret'' och landsarkiven tar emot ''regionala enskilda arkiv''.
=== Arkiv-Centrum ===
'''ArkivCentrum i Örebro''': För en årsavgift på mellan 100 och 1000 kronor, beroende på medlemsantalet eller antalet anställda, erbjuds enskilda, föreningar och företag medlemskap med en rad möjligheter. Bland annat att förvara sina arkiv i en trygg och säker miljö. Hyllplatsen kostar 125 kr/år per meter och debiteras utöver medlemsavgiften. Medlemmarna erhåller:
* Trygg och säker förvaring av det egna arkivmaterialet.
* Kompetent och kunnig hantering och sortering av arkivmaterialet.
* Rådgivning i arkiv- och dokumenthanteringsfrågor.
* Möjlighet till vidareutbildning av de egna medlemmarna i arkiv- och dokumenthanteringsfrågor.
* Möjlighet att hyra Arkivcentrums lokaler för t ex styrelsemöten, egna föreläsningar eller dylikt.
* En medlemstidning, Aktstycket, som utkommer med 4 nummer per år.




emailconfirmed
5 921

redigeringar