Ættfræðifélagið (Island)

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Islands-logo.png

Ættfræðifélagið (Släktforskarföreningen) på Island grundades 22 februari 1945. Efter några stapplande år somnade föreningen in och vaknade inte förrän den 18 februari 1972, då föreningen återupplivades. Föreningen kämpar fortfarande för sin existens, då släktforskning verkar kunna bedrivas via den nedan beskrivna databasen Íslendingabók.

Íslendingabók (på engelska)

Databasen Íslendingabók innehåller genealogiska uppgifter om invånarna på Island, som sträcker sig mer än 1.200 år tillbaka. Íslendingabók är ett samarbetsprojekt mellan deCODE genetik, ett forskningsföretag inom medicinsk genetik, och Friðrik Skúlason, en anti-virusprogram-entreprenör. Projektets mål är att spåra alla kända släktband mellan islänningar från tidpunkten för Islands första bebyggelse och fram till nutid, och registrera genealogiska informationen i en databas.

I skapandet av Íslendingabók-databasen har skaparna använt olika källor, av både opublicerade och publicerade dokument. De flesta av de genealogiska informationen kommer från källor som kyrkböckerna, nationella folkräkningar, befolkningsregister och andra offentliga dokument, men utöver dessa källor finns krönikor, domböcker, olika publikationer om släktforskning, böcker om personer inom specifika yrken, ättlingaverk och folkbokföring samt minnesartiklar och dödsnotiser för att nämna några.

Databasen är på isländska och är tyvärr inte tillgänglig på andra språk, och tillgången är för närvarande begränsad till isländska medborgare lagligt bosatta i Island som har isländskt personnummer (kennitala).

Externa länkar