Älvsbyns Forskarförening

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
ÄFF:s logotyp
Släktforskningscirkel i Älvsbyn.

Älvsbyns Forskarförening bildades i augusti 2006. Föreningen, som är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund, har i dagsläget (januari 2010) 119 medlemmar, med främsta uppgift att främja släkt- och bygdeforskningen i Älvsbyområdet i sydöstra Norrbottens län.

Hösten 2006 påbörjades ett projekt i cirkelform där deltagarna försöker kartlägga bebyggelsen i några byar runt Älvsbyn, Nygård, Högheden, Bränna, Tvärsel, Småträsk, samt efter Tväråvägen, Kälsberg och Snårbäcksliden. Gruppen har samlat in fotografier och uppgifter och planerar att ge ut en bok så småningom. Åtta-tio personer har träffats en gång i veckan sedan starten. Resultatet har nu publicerats i en bok, Byar i södra Älvsbyn, som finns att köpa från föreningen.

Forskarföreningen har nu köpt in sin första nya dator med en 24 tums bildskärm. Datorn finns i ”forskargrottan” och alla medlemmar har tillgång till den via sitt medlemskort, som uppvisas i receptionen på biblioteket.

Föreningen har också köpt ett abonnemang på Arkiv Digital, ett företag som nyfotograferar kyrkböcker och även övriga handlingar. Läsbarheten blir därför betydligt bättre. Abonnemanget finns bara installerat på den nya datorn i ”forskargrottan”.

Externa länkar