Västra Mälardalens Släktforskare

Från Wiki-Rötter
Version från den 13 april 2022 kl. 15.29 av Svenne (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
VMS ny logga.jpg

Västra Mälardalens Släktforskare (VMS) är en förening som bildades 2001. Föreningen har cirka 390 medlemmar och har som mål att främja släkt- och historieforskningen i regionen Västra Mälardalen med huvudorterna Köping, Arboga och Kungsör. Med historieforskning menar föreningen historien kring medlemmarnas förfäder och den bygd där medlemmarna har sina rötter eller andra platser som är intressanta. Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

VMS anordnar träffar där medlemmarna till exempel visar hur man kan använda olika källor i sin släktforskning (mikrokort, CD- och DVD-skivor, register, internet etc.), hur man tyder gammal handstil eller där det pratas kring olika ämnen som exempelvis soldater, emigranter eller ”fader okänd”. Ibland tar föreningen hjälp av en föredragshållare utifrån, och ibland är det egna medlemmar som genomför aktiviteterna. Det anordnas också studiebesök runt om i trakten. Som exempel kan nämnas stadsvandringar, besök i kyrkor samt guidning vid historiskt intressanta byggnader och platser. Ibland anordnas resor till exempel till Riksarkivet i Arninge, Krigsarkivet, Genealogiska Föreningen eller andra släktforskningscentra.

Föreningsmöten hålls vanligen en gång per månad. Under Corona-pandemin är verksamheten från och med mitten av mars 2020 starkt begränsad. Under pågående pandemi hålls möten och studiecirklar med hjälp av Zoom. Eventuella aktiviteter genomförs med iakttagande av gällande restriktioner. Detta gäller även ”Öppet hus” som i vanliga fall genomförs en gång i månaden i föreningslokalen "Kulturen" hos Studiefrämjandet Vuxenskolan, Trädgårdsgatan 14 A i Köping, i släktforskarrummen i biblioteken i Arboga och Kungsör samt i Brukskyrkans samlingssal i Kolsva.

Föreningslokalen i Köping är bemannad och öppen för medlemmarnas forskning tisdag, onsdag och torsdag kl. 14.00 till kl. 18.00 under vår- och höstsäsongen. Eventuella ändringar av öppettiderna annonseras på föreningens hemsida.

VMS samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan och erbjuder studiecirklar i framför allt släktforskning, gårdsforskning, läsning av gamla handstilar samt i datorprogrammen Disgen och Min släkt.

Föreningens medlemstidning AnSpråket utkommer med två nummer per år.

Föreningen arrangerade Släktforskardagarna 2013 den 23-25 augusti i Köping. Ett mycket lyckat arrangemang med ett tjugotal föredrag, cirka 60 utställare och över 5000 besökare under de båda dagarna.

Externa länkar