Västerås Släktforskarklubb

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Västerås Släktforskarklubbs logotyp

Västerås Släktforskarklubb bildades 1963 och har till ändamål att vara en mötesplats för de som är intresserade av släktforskning och närliggande aktiviteter. Klubben har omkring 500 medlemmar och är ansluten till det rikstäckande Sveriges Släktforskarförbund, där klubben deltar vid riksstämman med två representanter varje år. Verksamheten består av traditionell släktforskning, föreläsningar, utställningar, studiebesök och s.k. "öppna hus" där verksamheten presenteras för allmänheten.

Lokaler

Klubben har ingen egen lokal, men värnar om biblioteket och dess engagemang för släktforskning. Släktforskarrummet finns längst ner och längst in i fackbiblioteket, innanför Västmanlandssamlingen på Västerås stadsbibliotek. Ett forskarrum med mikrofilm-kortsläsare och släktforskardatorer med databaser och abonnemang på kyrkböcker via internet.

Västmanlandssamlingen

Som namnet anger hittar man här litteratur om Västmanland både landskapet och länet. Samlingen, som började byggas upp på 1960-talet, innehåller böcker, tidskrifter, årsböcker och uppsatser av olika slag. Den är uppdelad i en referenssvit och en utlåningssvit. Tidningar i original och på mikrofilm, diabilder, videofilmer och kartor, t ex äldre geologiska och topografiska, kompletter böcker och tidskrifter.

Tidskriften

Västerås Släktforskarklubb ger ut medlemsbladet Arosiana med tre nummer per år.

Externa länkar