Värmlands Släktforskarförening

Från Wiki-Rötter
Version från den 3 november 2010 kl. 21.21 av Anneli (diskussion | bidrag) (Kort beskrivning av Värmlands Släktforskarförening)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Värmlands Släktforskarförening är en förening för släkt-och hembygdsforskning i Värmland. Föreningen bildades vid ett möte i Gamla Badhuset i Karlstad den 15:e december 1983, på initiativ av Peter Olausson och Eva Fredriksson. Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund Medlemmarna finns huvudsakligen i Värmland, men även i övriga Sverige och ett antal finns också utomlands. Antalet har ökat från de ursprungliga 143 1983 till ca 1300 personer 2010.

Medlemstidningen har utvecklats från ett 7-sidigt häfte Nytt från Värmlands Släktforskarförening till den ca 28-sidiga tidskriften VärmlandsAnor.

Föreningens hemsida VärmlandsRötter som skapades i september 1997 har vuxit från ett fåtal sidor till att idag innehålla ca 3 300 filer. Forskarkatalogen, som från början trycktes, är ett exempel vad som nu finns på hemsidan. Det finns också sockenbeskrivningar för samtliga socknar i Värmland med mycket matnyttig

Verksamheten växer ständigt. Möten, fikaträffar, utflykter, jour i forskarsalen på Arkivcentrum i Karlstad, möten för daglediga, deltagande vi olika evenemang, hembygdsdagar, mm. Det senaste tillskottet är starten av lokalavdelningar, t ex i Kristinehamn, Arvika, Filipstad och Sunne.

Föreningen har gett ut ett antal publikationer, böcker, tryckta register och CD-skivor. Senaste tillskottet är en CD med föreningens samtliga utgivna kyrkoboksregister, från 23 av Värmlands socknar.