Vänge (C): Skillnad mellan sidversioner

106 byte lades till ,  24 oktober 2010 kl. 20.03
Rad 40: Rad 40:


===Socken-/Församlingsbeskrivning===
===Socken-/Församlingsbeskrivning===
Vänge socken domineras av åkerbruksbygd och barrskog. Där finns en näringsfattig sjö, Fibysjön, och en före detta sjö, Ekeby sjö. Mellan dessa flyter Fibyån, som övergår i Vängeån och som efter Ekeby sjö heter Hågaån.
Vänge socken domineras av åkerbruksbygd och barrskog. Där finns en näringsfattig sjö, ''Fibysjön'', och en före detta sjö, ''Ekeby sjö''. Mellan dessa flyter ''Fibyån'', som övergår i ''Vängeån'' och som efter ''Ekeby sjö'' heter ''Hågaån''.


Bebyggelsen var fram till 1960-talet utspridda gårdar runt om i socknen samt ett 30-tal fastigheter inne i Brunna stationssamhälle. I slutet på 1960-talet skedde en markant befolkningsökning i samhället och det expanderade kraftigt.
Bebyggelsen var fram till 1960-talet utspridda gårdar runt om i socknen samt ett 30-tal fastigheter inne i ''Brunna stationssamhälle''. I slutet på 1960-talet skedde en markant befolkningsökning i samhället och det expanderade kraftigt.


En bit öster om samhället finns Ekeby by. Ekeby by beskrivs i dagligt tal som en "oskiftad" by. En mer korrekt beskrivning är att det är en by som genomgått några skiften, men däremot skedde inge utflyttning ifrån byn i samband med dessa. Därför har Ekeby by bibehållit sin gamla bykaraktär med mellan- och ringgata. Idag förvaltas delar av byn av domkapitlet i Uppsala län och Vänge Hembygdsförening bidrar till skötsel och underhåll.
En bit öster om samhället finns ''Ekeby by''. ''Ekeby by'' beskrivs i dagligt tal som en "[[oskiftad]]" by. En mer korrekt beskrivning är att det är en by som genomgått några [[skifte]]n, men däremot skedde inge utflyttning ifrån byn i samband med dessa. Därför har ''Ekeby by'' bibehållit sin gamla bykaraktär med mellan- och ringgata. Idag förvaltas delar av byn av [[domkapitlet]] i Uppsala län och Vänge Hembygdsförening bidrar till skötsel och underhåll.


I anslutning till Ekeby by finns Ekeby kvarn. Kvarnen byggdes omkring 1806 och är av holländsk modell med vridbar hätta. Efter sekelskiftet 1900 övertogs malandet av de moderna ångkvarnarna och i Ekeby slutade malandet 1909. Kvarnen blev vinglös i en storm 1914. Vänge hembygdsföreningen bildades 1950 för att försöka rädda kvarnen till eftervärlden och fick den därför som gåva. Kvarnen renoverades i omgångar fram till 1963 då den kunde invigas på nytt. 1976 slet en vårstorm av ett par vingar men året därpå skedde en återinvigning.
I anslutning till ''Ekeby by'' finns en väderkvarn. Kvarnen byggdes omkring 1806 och är av holländsk modell med vridbar hätta. Efter sekelskiftet 1900 övertogs malningen av de moderna ångkvarnarna och i Ekeby slutade malningen 1909. Kvarnen blev vinglös i en storm 1914. Vänge hembygdsföreningen bildades 1950 för att försöka rädda kvarnen till eftervärlden och fick den därför som gåva. Kvarnen renoverades i omgångar fram till 1963 då den kunde invigas på nytt. 1976 slet en vårstorm av ett par vingar men året därpå skedde en återinvigning.


I anslutning till Fibysjön finns Fiby urskog och Kvarnberg. Fiby urskog är en skog som alltsedan är fridlyst. Skogen med sin smått trolska natur hade dock redan under den första halvan av 1900-talet tilldragit sig sådant intresse att botanister ville skydda den.
I anslutning till ''Fibysjön'' finns ''Fiby urskog'' och ''Kvarnberg''. ''Fiby urskog'' är en skog som alltsedan 1966 är fridlyst. Skogen med sin smått trolska natur hade dock redan under den första halvan av 1900-talet tilldragit sig sådant intresse att botanister ville skydda den.


Kvarnberg var en period (1755-1795), utöver kvarn och såg, även porslinsfabrik. Under denna period, i slutet av 1770-talet, döptes porslinsfabriken om till Gustafsberg. År 1796 flyttades verksamheten till Bredsjö gård i Järlåsa socken. Efter en period av svårare år efter sekelskiftet 1800 kom verksamheten igång på allvar igen och flyttades till Fredriksdal. Ägaren blev dock tvungen att tänka om då det blev problem med krediter och började då med ett tegelbruk ''Gustafsberg'' på Värmdö. Dit fraktades fabriksutrustningen från Fredriksdal 1829. Så Kvarnberg har på ett inte alltför oväsentligt sätt bidragit till grundandet av den verksamhet som idag finns ''Gustavsbergs Porslinsfabrik'' på Värmdö.
''Kvarnberg'' var en period (1755-1795), utöver kvarn och såg, även porslinsfabrik. Under denna period, i slutet av 1770-talet, döptes porslinsfabriken om till ''Gustafsberg''. År 1796 flyttades verksamheten till ''Bredsjö gård'' i Järlåsa socken. Efter en period av svårare år efter sekelskiftet 1800 kom verksamheten igång på allvar igen och flyttades till ''Fredriksdal''. Ägaren blev dock tvungen att tänka om då det blev problem med krediter och började då med ett tegelbruk ''Gustafsberg'' på Värmdö. Dit fraktades fabriksutrustningen från ''Fredriksdal'' 1829. Så ''Kvarnberg'' har på ett inte alltför oväsentligt sätt bidragit till grundandet av den verksamhet som idag finns ''Gustavsbergs Porslinsfabrik'' på Värmdö.


===Geografiska platser===
===Geografiska platser===