TNG

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök

TNG, The Next Generation of Genealogy Sitebuilding, är ett amerikanskt släktforskningsprogram utvecklat av Darrin Lythgoe. Programmet är något annorlunda eftersom man laddar in det på en server man själv hanterar. Man behöver inte ha egen server utan kan hyra in sig hos något webbhotell. Användaren manipulerar såväl TNG som serverns program via browsern på sin dator.

På servern använder TNG programmet My SQL att lägga data i databasen. För att generera rapporter och bilder i browsern använder TNG programmet PHP. Bilder och rapporter genereras vid behov, vilket innebär att mycket lite utrymme går åt på servern för att lagra databasen och programmet TNG. Styrkan i TNG är att men kan generera ett stort antal olika rapporter och bilder på en mängd olika språk.

Det går att lägga in uppgifterna direkt på servern via en webb browser. Men det vanligaste är nog att man har sina släktträd i ett program på sin dator, och då och då laddar upp uppgifterna till servern. Då används formatet GEDCOM. Observera att man i det sammanhanget ska förvissa sig om att både programmet på datorn och programmet på servern är inställt på använda UTF-8 och inte ANSI! Då säkerställer man att de svenska tecknen behandlas rätt.

TNG kan synas vara lite besvärligt att hantera till att börja med, men har man intresse eller viss erfarenhet av t ex gamla MS-DOS är inlärningströskeln låg.

Extern länk:

Officiell webbplats