Svenska Genealogiska Samfundet (†)

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föreningen saknar logotyp

Svenska Genealogiska Samfundet (SGS) var en ideell förening som arbetade för att främja vetenskapliga metoder inom släktforskning. För att uppnå detta ändamål gav föreningen ut Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT), en kvalificerad tryckt tidskrift för publicering av släktforskningsresultat. Föreningen bildades den 31 januari 2004 på Fakultetsklubben Manne Siegbahn, Stockholms universitet av ett 15-tal personer, och var ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

SGS bildades som ett resultat av en något turbulent period då Genealogiska Föreningen, råkade i ekonomiska svårigheter och tidskriften Släkt och Hävd upphörde att komma ut.[1][2] Ett antal kvalificerade släktforskare befarade då att möjligheterna att publicera tyngre och mer vetenskapliga artiklar - som varit kännemärket för Släkt och Hävd - skulle upphöra, och publicerade då ett upprop i Anbytarforum för bildandet av en ny förening med uppgift att säkra en sådan utgivning.

Nedläggning

Vi årsmötet 2015 beslutades att sluta ett avtal med Genealogiska Föreningen för att trygga fortsatt utgivning av Svensk Genealogisk Tidskrift vilken överfördes till de nya ägarna vid årsskiftet 2015/2016. I januari 2016 tog föreningen sitt formella beslut att upphöra.

Föreningens ordföranden sedan starten

  • Michael Lundholm (2004-2007)
  • Elisabet Thorsell (2007-2015)
  • Vakant (2015)

Externa länkar


  1. Mellan 2004 och 2010 upphörde den ordinarie utgivningen av Släkt och Hävd, varvid några strönummer ändå publicerades. Från och med år 2010 har utgivningen återupptagits med fyra nummer om året.
  2. Se: Anbytarforum » Övriga ämnen » 46 Ordet är fritt om släktforskning » Släkt och Hävds nedläggning och GF:s framtid