Släktforskningsprogram

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Datorer.png

Släktforskningsprogram eller genealogiprogram som det även kallas, är datorprogram som används för att registrera antavlor och släktdatabaser. Programmen har bland annat funktioner för att koppla samman individer, sammanställa fakta om dem och presentera sammanställningar i form av släkttabeller och släkttavlor.

För att flytta databaser mellan olika genealogiprogram har en standard kallad GEDCOM (GEnealogical Data COMmunication) tagits fram. De flesta genealogiprogram har stöd för GEDCOM.

Man kan även registrera och visa sin släktforskning direkt på Internet, antingen hos något företag (t ex My Heritage, Ancestry, Geni och GeneaNet) eller på en egen hemsida där man installerat ett släktforskningsprogram på webbservern (t. ex. TNG och Family Tree PHP). Exempel på företag som håller serverplats för denna typen av program är one.com och Loopia.


Genealogiprogram
Namn Operativsystem/Plattform Producent
AnArkiv Windows Anarkiv (Sverige)
Ancestral Quest Windows Incline Software (Utah)
Andata Windows Andata (Ekerö)
Brother's Keeper Windows WebBro (Minnesota)
Disgen Windows Föreningen Datorhjälp i Släktforskningen (Linköping)
Family Tree Builder Internet My Heritage (Israel)
Family Tree Maker Windows, Mac Ancestry (Utah)
Family Tree PHP Internet (Okänt)
GeneWeb Internet, Linux, Mac, Windows GeneaNet (Frankrike)
Geni Internet My Heritage (Israel)
Genney Windows, Mac, Linux Genney Digit (Sverige)
Gramps Linux, Mac, Windows Gramps (USA)
Holger Windows HolgerData (Aspås)
Legacy Family Tree Windows Family Search (Utah)
MacFamilyTree Mac Synium (Tyskland)
MinSläkt Windows Dannbergs Data (Lund)
MyFamily.com Internet Ancestry (Utah)
My Heritage Internet My Heritage (Israel)
PhpGedView Internet Användarbaserat
Reunion Mac Leister Productions, Inc (Pennsylvania)
TNG Internet Darrin Lythgoe (Utah)
WinFamily Windows Evoo System Inc. (Seychellerna)


Släktforskarförbundets råd angående internet-baserade släktforskningsprogram

Det finns ett flertal aktörer (se lista) som erbjuder nybörjare att komma igång med släktforskning genom att börja lägga upp ett släktträd direkt på deras hemsidor. Sveriges släktforskarförbund har ingen åsikt om metoden ifråga, men vi vill ändå rekommendera att man tänker efter före, innan man börjar lägga ut uppgifter och innan man accepterar de användarvillkor som gäller för tjänsterna. Dessa kan nämligen innebära att aktören behåller rätten att använda dina uppgifter även efter det att du slutat använda deras tjänster, och att felaktiga uppgifter som slunkit in därför fortsätter att spridas till andra nybörjare.

Vi vill särskilt varna för metoder där du erbjuds förmånliga tjänster som verkar gratis eller billiga, men som i slutändan kan bli mycket dyra att anlita. Den vanligaste är att att du får ett meddelande om att man funnit relevanta uppgifter om förfäder eller släktgrenar som du söker, men sedan meddelar att du behöver bli "premiummedlem" eller "guldkund" för att erhålla. När du sedan väl betalat är uppgifterna som erbjuds ofta inte värda pengarna och medlemskapet du löst oerhört krångligt och besvärligt att säga upp.

Flera aktörer erbjuder sig även att fylla ut tomrummen åt dig, dvs ge dig tips på personer som passar in i ditt släktträd. Dessa personer återfinns i databaser som rapporterats in av andra släktforskare, men det finns ingen garanti för att dessa uppgifter bygger på en seriös och tillförlitlig forskning. I värsta fall leder de föreslagna uppgifterna dig helt på villovägar och rör till släktforskningen för dig.

Om du vill vara helt säker på att din släktforskning verkligen blir trovärdig, och värd att publicera i framtiden, så behåll den i din egen hårddisk genom att använda ett släktforskningsprogram som laddas in i din dator. Internet ger dig stora möjligheter att nå in till digitaliserade kyrkböcker och andra handlingar, men släktträdet ska du helst bygga någon annanstans. En bra början till en seriös släktforskning får man om man lär sig något om källkritik.