Släktforskningscentra

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Släktforskarnas Hus i Leksand var en av de stora släktforskningscentra som växte upp i Sverige kring millenieskiftet. Där tillhandahölls mikrofilmade kyrkböcker från hela landet.

I början på 1990-talet uppstod det i olika delar av landet så kallade släktforskningscentra, med kompletta mikrokortsuppsättningar av landets kyrkböcker och forskarsalar fullbelagda med läsapparater. Dit kunde släktforskare resa och intensivforska, många t o m med egen husvagn på parkeringen utanför. SVARs forskarcentrum i Ramsele, Släktforskarnas Hus i Leksand, Släktforskarcentrum i Kyrkhult, och Riksarkivets filial i Arninge utanför Stockholm, samt en tid också forskarsalen i Släktforskarförbundets lokaler i Sundbyberg, blev rena rama vallfartsorterna för släktforskare. Senare upprättades även forskarcentra i Jörn och Lund.

Släktforskningscentren spelade ut sin roll under första decenniet på 2000-talet, då Sveriges digitaliserade kyrkböcker kom att läggas ut på Internet, tillgängliga för alla med abonnemang och hemdatorer.