Rötter

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nättidningen Rötters förstasida den 29 augusti 2003.
Nättidningen Rötters förstasida den 15 mars 2012.
Nättidningen Rötters förstasida den 29 november 2013.

Rötter är namnet på den släktforskarportal som drivs av Sveriges Släktforskarförbund. Förutom länkar till förbundets egna medlems- och informationssidor återfinns också så kallade "läsarsidor" som utgör viktiga hjälpmedel för släktforskarna i Sverige. På Rötter finns också Rötterbokhandeln där man kan köpa böcker, CD och DVD-skivor och annat som har att göra med släktforskning.

Innehållet på Rötter är gratis, men man kan stödja utvecklingen av portalen genom ett bidrag till Rötters Vänner. Medlemmar i Rötters Vänner erhåller bonusförmåner, t.ex. tillgång till databaser och funktioner.

Historik

Nättidningen Rötter startades i början av maj 1996 av den dåvarande redaktören för Släktforskarnas årsbok, Håkan Skogsjö. Efter det att han skapat sidorna som till en början kallades ”Släktforskning – jakten på din egen historia” och hade undertiteln ”Håkan Skogsjös sidor om släktforskning” fick han frågan om han ville anta uppdraget att göra sidor om släktforskning på internet för förbundet.

Senare samma år lanserades sidorna med namnet: ”Nättidningen RÖTTER – för dig som släktforskar”. Tanken var att Rötter skulle vända sig både till nybörjare och mer erfarna släktforskare och syftet var att sprida kunskap, förmedla kontakter inom släktforskarrörelsen och att lyfta viktiga frågor genom att skapa debatt.

Håkan Skogsjö blev sedan kvar som huvudredaktör för webbplatsen fram till den 5 augusti 2004, då han blev ersatt av Peter Karlsson som gick in som tillfällig redaktör fram till mitten på juni nästkommande år. Den 1 augusti 2005 blev Crister Lindström huvudredaktör, och han tjänstgjorde fram till den 15 mars 2009. Efter Crister Lindströms avgång har arbetet med Rötter ändrat karaktär och bör nog betraktas som ett rent hemsidesbyggande. De ansvariga för Rötter kan därför knappast betraktas som "redaktörer" i egentlig mening, utan arbetar mer som traditionella webmasters.

Efter flera års planering och diskussion om en uppdatering och ansiktslyftning av Rötter började man på förbundskansliet arbeta fram en ny version av portalen 2012, som lanserades hösten 2013. Arbetet har varit omfattande och djupgående och inneburit att man arbetat fram en helt ny plattform för sajten. Utåt sett är utseendet dock något som verkar mest förändrat. En mer modern och logisk uppbyggnad gör det lättare för den som inte har använt sig av sidan tidigare att direkt hitta vad han eller hon söker. Även delar som t.ex. Kalendern, Porträttfynd, Gravstensinventeringen, Forskarkatalogen, m.fl. delar har åtgärdats och gjorts mer användarvänliga, liksom att medlemsföreningarna numera har "egna" sidor där man själva kan lägga upp information. Möjligheten för nybörjare att hitta fram till information har också förbättrats åtskilligt.

Läsarsidor

  • Anbytarforum - ett öppet och kostnadsfritt forum där man kan utbyta erfarenheter eller ställa *frågor eller göra efterlysningar, och för det mesta får adekvata svar.
  • Forskarkatalogen - en webb-baserad katalog till de som vill utannonsera sin forskning för att få kontakt med andra som eventuellt forskar i samma släkter, områden, länder, minoriteter eller yrken.
  • Emigrantforum - en omfattande katalog över emigranter från Sverige till hela världen.
  • Porträttfynd - en interaktiv katalog innehållande över 100 000 fotografier i så kallade visitkorts- eller kabinettsutförande, tagna mellan 1860-talet och fram till mellankrigstiden. Fotografierna är ordnade efter fotografens namn och vem som helst kan komplettera fotografierna med uppgifter om de avporträtterade. Projektet syftar till att identifiera så många som möjligt.
  • Tillfällighetsfynd - en interaktiv databas över personer som av en tillfällighet återfunnits på platser där de annars är svåra att spåra. Någon kanske dog under en arbetsvandring, andra kanske stannade och etablerade sig på en oväntad plats.
  • Wiki-Rötter är en interaktiv avdelning där användarna underhåller en släktforskningsencyklopedi.
  • Gravstensinventeringen är en ny (2011) gravstensdatabas online, där man själv kan registrera inventerade gravstenar. Arbete pågår med att lägga in alla de gravstenar som registrerats sedan registreringen startade 1979.

Till dessa kan läggas Länk-Sök, Samefynd, Avrättade, Litteratur-Sök, Artikel-Sök, Socken-Sök, Rötterarkivet, Barnhus-Sök, Årsboks-Sök, Släkt-Sök, Föreläsarbanken, samt Personnamn.

Externa länkar

Sigrid-Kronholm-Andersson.jpg

Vem var hon - damen i Rötterloggan?

Lite kuriosa om Rötters ikonansikte Sigrid Maria Kronholm.

Sigrid Maria Kronholm föddes 16/1 1886 i Nyatorp, Stenslanda, Tävelsås socken söder om Växjö. Hon var det nionde barnet i en skara på tio. Hennes far hette Jonas Peter Kronholm och var smed. Hennes mor hette Matilda Kristina Andersdotter. Familjen hade så sent som i november 1885 flyttat till sin nya bostad, några månade innan Sigrid föddes. Nyatorp var en liten stuga, som bestod av två rum på nedre plan och ett rum på övervåningen. En lada fanns, där smeden hade sin sysselsättning.

Mor Matilda var känd för de egenhändigt bakade vetebröd och skorpor som hon sålde i byn. Sigrid gifte sig den 11 november 1906 med Sven Hjalmar Andersson, som var snickare. De bosatte sig i Ingelstad, ett samhälle några kilometer från Sigrids födelseby. Den 30 maj 1907 föddes deras dotter Elsa Valborg Matilda. Men äktenskapet upplöstes i slutet av 1917 och Sigrid flyttade tillbaka till föräldrahemmet med sin dotter. Vad orsakerna till skilsmässan var är inte känt, men inte var skilsmässa inte någon vanlig sak i början av 1900-talet. Säkert fanns det dem som inte såg på den med blida ögon.

Sigrid fick torpet av sina syskon mot att hon tog hand om föräldrarna. Fyra generationer bodde i den lilla stugan mellan åren 1928 och 1931. Föräldrarna avled 1923 och 1931. 1938 blev Sigrids äldre syster Josefina änka och flyttade även hon tillbaka till föräldrahemmet. Systrarna försörjde sig genom att bland annat att sticka täcken och plocka bär. Sigrid var praktisk och omtänksam, först uppe på morgonen för att ordna frukost och tända i spisen. Hon hade en poetisk ådra, som man kan ana på baksidan av ett gratulationskort till hennes bror Gustav, skrivet i mitten av 50-talet.

På äldre dagar hittade en kaja sitt hem hos Sigrid. Kajan, som kallades Kajus, blev Sigrids sällskapsdjur. Han kände väl värmen i det enkla hemmet och satt gärna på Sigrids axel. Tyvärr fick Kajus liv ett plötsligt slut. En dag hittades han drunknad i en tunna med vatten. Sigrid själv dog den 3 september 1971, då 85 år gammal. Hon ligger begravd på Tävelsås kyrkogård, tillsammans med sin dotter Elsa.

Källa: Anette Zälle

År 2007 behövde Rötter få en liten ansiktslyftning, och dåvarande redaktör Crister Lindström bestämde sig för att göra logotypen lite mer personlig. Bland fotografierna han hade hittade han en avlägsen släkting som han tyckte passade bra, och så hamnade Sigrid i Rötters logga - som man kan se i den mittersta skärmdumpen här ovan.