Kronofogdens i Härjedalens fögderi arkiv: Skillnad mellan sidversioner

m
m (ändrat rubruknivå)
Rad 23: Rad 23:


===Efter 1645===
===Efter 1645===
Kronofogdens i Härjedalens fögderi arkiv måste ses som en mycket värdefull källa till kännedom om historia, administration och befolkning i kyrkboksglesa Härjedalen.  För lokalhistorikern erbjuder arkivet en nästintill outsinlig databank i form av ett länsstyrelsearkiv i miniatyr. Släktforskaren har stor nytta speciellt av det stora antalet verifikationsvolymer till kronoräkenskaperna.
Kronofogdens i Härjedalens fögderi arkiv måste ses som en mycket värdefull källa till kännedom om historia, administration och befolkning i kyrkboksglesa Härjedalen.  För lokalhistorikern erbjuder arkivet en nästintill outsinlig databank i form av ett länsstyrelsearkiv i miniatyr. Släktforskaren har speciellt stor nytta av det stora antalet verifikationsvolymer till kronoräkenskaperna.


Kronofogden kallades ibland häradsfogde, men ofta (krono-)befallningsman.
Kronofogden kallades ibland häradsfogde, men ofta (krono-)befallningsman.
Till kronofogdens arbetsuppgifter hörde att tillsammans med länsmännen svara för den allmänna ordningen, samt att fungera som allmän åklagare vid tingen. Befallningsmannens huvudsakliga uppgifter var att fungera som länsstyrelsens representant på lokal nivå. De största uppdragen omfattade skattläggning, skatteuppbörd och verkställande av länsstyrelsens och domstolars beslut<ref>Asker, Björn (2007). ''Hur riket styrdes: förvaltning, politik och arkiv 1520-1920''. Stockholm: Riksarkivet</ref>. Härjedalen saknade före år 1820 särskild häradsskrivare och den sysslan var istället sammanslagen med kronofogdebefattningen.  
Till kronofogdens arbetsuppgifter hörde att tillsammans med länsmännen svara för den allmänna ordningen, samt att fungera som allmän åklagare vid tingen, men den huvudsakliga funktionen var att fungera som länsstyrelsens representant på lokal nivå. De största uppdragen omfattade skattläggning, skatteuppbörd och verkställande av länsstyrelsens och domstolars beslut<ref>Asker, Björn (2007). ''Hur riket styrdes: förvaltning, politik och arkiv 1520-1920''. Stockholm: Riksarkivet</ref>. Härjedalen saknade före år 1820 särskild häradsskrivare och den sysslan var istället sammanslagen med kronofogdebefattningen.


==Kronofogdearkivets innehåll==
==Kronofogdearkivets innehåll==
556

redigeringar