Soldat

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Knekt)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Engelsk soldat

Soldat (från italienskans soldato och spanskans soldado "avlönad") är i första hand generell benämning på enskild krigsman eller militär oavsett tjänstegrad, och i andra hand benämning på en menig person som varken är underbefäl eller officer i det militära. En soldat är skyldig att följa de så kallade soldatreglerna som är ett koncentrat av folkrätten i krig. Ordet soldat kommer av sold, som är den lön som soldaten uppbär (ordet sold har sitt ursprung i det romerska myntet solidus som användes i Bysantinska riket).

För för svenska släktforskare i allmänhet är begreppet soldat liktydigt med "indelt soldat" eller "knekt" ingående i det ständiga knektehållet, vilka utgjorde en del av varje svensk sockens vardagliga inslag.

Internationell historik

Soldatbegreppet går längre tillbaka än vad som finns dokumenterat. Några av de mest välbevarade bilderna av antikens historia visar just de dåtida militära ledarnas bragder. Slaget vid Kadesh, sannolikt utkämpat 1299 eller 1285 f.Kr. vid Orontesfloden mellan de egyptiska trupperna ledda av farao Ramses II och de hettistiska under kung Muwatalli II, skildras i en relief på ett av Ramses monument. Tusen år senare var den förste kejsaren av Kina, Qin Shi Huangdi, så fast besluten att imponera på gudarna med sin militära makt att han begrovs med en armé av terrakottasoldater. Det Romerska riket byggde stora delar av sitt välstånd på militära operationer, något som än idag kan ses i monument från tiden.

Externa länkar