Kävlingebygdens Släktforskarförening

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föreningen saknar logotyp

Kävlingebygdens Släktforskarförening bildades 1985 och är en ideell förening för släkt- och folklivsforskare. Föreningens ändamål är att främja släkt- och folklivsforskning i Kävlinge kommun, i västra Skåne, med omnejd. Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund och Skånes Genealogiska Förbund.

Föreningen har till uppgift att

  • skapa intresse för släkt- och folklivsforskning bland såväl yngre som äldre
  • stimulera och underlätta medlemmarnas forskningsarbete
  • förvalta föreningens arkiv, databaser och bibliotek
  • samverka med olika typer av släkt- och folklivsforskarintressenter

KSoF har en omfattande och mångskiftande verksamhet med intressanta föredrag, studiebesök, medlemskvällar, kurser i släktforskning och mycket mer.

  • Föreningsmöte med föredrag hålls i regel första onsdagen i månaden med uppehåll under januari, juni, juli och augusti.
  • Studiebesök med guidning vid olika arkiv anordnas regelbundet.
  • Föreningen anordnar nybörjar-, fortsättnings- och påbyggnadskurser.
  • Föreningslokal finns i Kommunhuset, Kullag. 2, Kävlinge. Där finns bibliotek och forskarplatser med mikrokortläsare. En PC för släktforskning och hembygdsforskning står också till medlemmarnas förfogande.
  • Föreningen anordnar medlemskvällar i föreningens lokal under vår- och hösttermin. Vi har även öppet dagtid för våra medlemmar.
  • Föreningen ger ut årspublikationen Släktbron. Den första utgåvan kom 1985 och Släktbron har sedan dess utkommit en gång per år. I varje årgång sedan år 2000 har en socken inom föreningens verksamhetsområde presenterats mer ingående.

I föreningens lokal finns bibliotek och forskarplatser med mikrokortläsare. Flera datorer, varav en med Internet-uppkoppling, står också till medlemmarnas förfogande. Som medlem har man gratis tillgång till annars avgiftsbelagda släktforskartjänster som Arkiv Digital och SVAR samt till alla föreningens cd- och dvd-skivor.

Föreningen har successivt anskaffat ett bibliotek, som ganska väl täcker de områden som släktforskaren kommer i kontakt med, t ex genealogi, historia (speciellt skånsk), tidigare kulturer, biografier och memoarer, släktböcker och årsböcker. Totalt finns cirka 560 böcker i föreningsbiblioteket. En del är inköpta men många, kanske de värdefullaste, är skänkta. Dessa kan vara svåra eller omöjliga att ersätta och utlånas därför inte. De får studeras vid de tillfällen när det är öppet i föreningens lokal för medlemmarna. I övrigt är böckerna fria för utlåning till föreningens medlemmar.

Föreningen har tidskriftsutbyte med cirka 50 andra släktforskarföreningar. Dessa tidskrifter förvaras också i lokalen. De innehåller mycket intressant läsning, naturligtvis mest från tidskriftens eget verksamhetsområde, men också allmänna artiklar med mängder av lärorik och nyttig information. Dessa tidskrifter är ju speciellt intressanta för den som har rötter i andra delar av landet.

Biblioteket återfinns i föreningens lokal i Kommunhuset, Kullagatan 2, Kävlinge.

Externa länkar