Johan Axel Setterdahl

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

Johan Axel Setterdahl, född den 9 mars 1856 i Oppeby socken, Östergötland, död den 17 januari 1919 i Slaka, var en svensk präst, genealog och personhistoriker. Han var son till hemmansägaren Nils Magnus Nilsson och Karolina Jakobsdotter.

Efter gymnasiestudier i Linköping blev han student i Uppsala 1872 och prästvigdes 1877. Från 1898 till sin död var han komminister i Slaka församling.

När K.G. Odén arbetade med sin matrikel över Östgöta nation i Uppsala, Östgötars minne (1902), blev Setterdahl ombedd att granska och komplettera manuskriptet. Detta inspirerade honom att utge ett motsvarande arbete för Östgöta nation i Lund. Efter ett nära tioårigt förberedelsearbete utgav han 1913 Östgöta nation i Lund 1668-1913. Biografiska och genealogiska anteckningar jämte historik. Hans arbete kompletterade den av Carl Sjöström utgivna långa serien av motsvarande arbeten för Lunds övriga studentnationer.

Tillsammans med Johan Alfred Westerlund fick han biskopens uppdrag att utge ett nytt herdaminne för Linköpings stift. Detta omfattande prästbiografiska arbete påbörjades 1915 och har hittills utkommit i fem band, men har avbrutits innan hela stiftet behandlats.

Han medarbetade med ett stort antal släktmonografier i Victor Örnbergs Svenska ättartal (5-10, 1889-94) och i Karl K:son Leijonhufvuds Ny svensk släktbok (1903-06), och i Torsten Ugglas och Vilhelm Ljungfors Svenska släkter (1908) och utgav Linköpings stifts matrikel 1902.

Setterdahl var en framstående kännare av Östergötlands och Linköpings stifts genealogiska förhållanden och kultur- och personhistoria vars arbeten är av bestående referensnatur.


Källa

Svenska Wikipedia: Johan Axel Setterdahl