Heraldik

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
vapensköld för Ulvåsaätten

Heraldik är läran om vapenkonsten, dvs det symbolspråk som genom tiderna har använts för att uttrycka tillhörighet till en släkt, en klan, ett folk, en (riddar-)orden eller en annan slags sammanslutning, t.ex. en stad, en nation, en myndighet, eller en trupp. Man vet inte säkert när heraldiska symboler började användas, men symbolspråk är ett mycket tidigt inslag i mänsklighetes historia.

Ordet heraldik kommer av medeltidslatinets heraldus som betyder "härold" eller "utropare", och syftar framför allt på regelverket för hur de heraldiska vapnen utformas och används. Inom heraldiken finns också en särskild terminologi, vilken underlättar blasonering (beskrivning) samt jämförelse mellan likartade vapen. Heraldiska vapen listas ofta i vapenrullor.

Klassisk heraldik

Den klassiska heraldiken uttrycks genom heraldiska vapen som består av en rad olika beståndsdelar. De viktigaste av dessa är: Skölden, hjälmprynaden, hjälmen, hjälmtäcket, hjälmbindeln och valspråket. Detta system började ta form under 1100-talet i västra Europa och utvecklas snabbt för att vara helt dominerande under korstågen.


Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.