Härjedalen

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.

Denna artikel är i nedkortad form delvis baserad på Wikipedia.

Härjedalen är ett landskap i Norrland i mellersta Sverige och ingår i Jämtlands län. Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i väster till Trøndelag i Norge och i norr till Jämtland och i öster till Medelpad och Hälsingland.

Geografiska platser

I Härjedalens kommun de f.d. församlingarna/socknarna Hede, Lillhärdal, Linsell, Ljusnedal, Sveg, Vemdalen, Älvros och Överhogdal, samt Storsjö i härjedalsdelen av Bergs kommun, Jämtlands län. Samtliga dessa, utom Ljusnedals församling, utgjorde egna kommuner åren 1863-1951. Ljusnedal var som bruksförsamling inte egen kommun, utan ingick i Tännäs kommun.

Tätorter

Det är det enda landskapet i Sverige där det aldrig funnits någon stad. Betydande tätorter är Hede, Funäsdalen, Lillhärdal, Sveg, Vemdalen.

Övrigt

I Överhogdal upptäckte man 1910 de medeltida s.k. Överhogdalsbonaderna, som numera förvaras i Jämtlands läns museum Jamtli.

Landskapets namn

Namnet kan härledas från fornvästnordiska Herjárdalr. Landskapet har fått sitt namn efter vattendraget Härjån. Härj- i Härjån betyder i sin tur "stenig terräng" eller "stenig botten" varvid Härjedalen har betydelsen den steniga åns dal.

Historia

  • Här kan skrivas en beskrivning an landskapets historia i korthet.

Härjedalen var tidigt ett historiskt norskt område och utgjorde en del av Trondheim hovedlen. Landskapet tillföll Sverige år 1645.

Administrativ indelning

  • Här kan skrivas information om landskapets indelning.

Forskningskällor

Digitalt material

Tryckt litteratur

(som inte specifikt rör enskild socken)

  • Böter och fredsköp : Jämtlands och Härjedalens saköreslängder 1601-1645 / utgivna av Olof Holm, Georg Hansson och Christer Kalin ; med en historisk inledning av Per Sörlin och ortsregister utarbetat av Karl Göran Eriksson.
  • Hernösands stifts herdaminne : bidrag till kännedomen om prästerskap och kyrkliga förhållanden till tiden omkring Luleå stifts utbrytning. Del 1-4 / av Leonard Bygdén. Supplementband och personregister, utg.2004 / sammanställt av Carl Szabad.
  • Härjedalen : natur och kulturhistoria / av Erik J Bergström, Gert Magnusson, Jan Raihle.
  • Härjedalens förlorade söner : Sveriges knektrov 1646-1718 / av Erik J Bergström.
  • Härjedalens ortnamn och bygdesägner / av Erik Modin.
  • Jämtlands och Härjedalens historia. Band 1-5. (1945-1991).
  • Samlingar til en beskrifning öfwer Norrland : Andra och tredje samlingen om Jämtland och Herjedalen] / av Abraham Abrahamsson Hülphers. 1912[1775] - Faksimilutg.

Arkivalier

Referenser


Externa länkar