Hällefors Släktforskarklubb

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Logotyp saknas
Smeder vid Karlsdals bruk i Hällefors.

Hällefors Släktforskarklubb är en ideell förening som bildades år 1982 och som är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund. Klubben bildades på initiativ av Olle Grannerud och i dess stadgar står det att "Klubbens ändamål är att inom Hällefors kommun i västra Västmanland (Örebro län) och dess omnejd förena dem, som är intresserade av släktforskning och liknande i syfte att vara varandra till hjälp och stöd i gemensamma angelägenheter."

Hällefors Släktforskarklubb har en egen lokal där allt släktforskningsmaterial förvaras. Forskarlokalens adress är fr.o.m. 15/9 2010 Klockarvägen 14A (Polstjärnan) och i samarbete med Hällefors kommun håller klubben sin lokal öppen för alla som vill forska. Även de släktforskare som inte är medlemmar är välkomna dit för att söka sina rötter och forskarlokalen är bemannad under de ordinarie öppettiderna.

I forskarlokalen finns flera läsapparater, både för mikrokort och -film, samt mikrokort från Hällefors och närliggande socknar. En liten avgift tas ut av de som kommer för att forska.

På de datorer föreningen har i forskarlokalen finns också möjligheten att forska i de kyrkböcker och annat spännande arkivmaterial som finns i digital form hos Genline, SVAR och Arkiv Digital.

Klubben ordnar en del aktiviteter för medlemmar och andra intresserade. Det kan röra sig om anbytarträffar, intensivkurser för nybörjare, "öppet hus"-verksamhet och olika studieresor och utflykter. En aktivitet är till exempel resor till Släktforskarnas Hus i Leksand och ibland så besöker vi någon grannklubbs evenemang. Dessa resor och träffar riktar sig främst till klubbens egna medlemmar men andra släktforskare är naturligtvis också välkomna att deltaga i verksamheten.

Externa länkar