Göteborgsregionens Släktforskare

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från GRS)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
GRS logotyp

Göteborgsregionens Släktforskare (GRS) bildades 1946 som Västra Sveriges Genealogiska Förening. Nuvarande namn antogs 1998.

GRS är en ideell och s.k. traditionell släktforskarförening, som i sin tur är medlemsförening i Sveriges Släktforskarförbund. Föreningen ger hjälp i forskningsfrågor, har föreningskvällar med föredrag samt ordnar kurser och utfärder till mål av historiskt och kulturellt intresse. Man medverkar också vid släktforskardagar i landet. GRS har över 500 medlemmar och har egna lokaler på Erik Dahlbergsgatan i Vasastaden, centralt i Göteborg nära Landsarkivet. Lokalen mot gatan var tidigare en affär och är således lätt att nå. Det fina med en egen lokal är att medlemmarna kan träffas och utbyta erfarenheter. Föreningen har där sitt bibliotek och samlingar samt sina sammankomster i en angränsande samlingslokal.

I GRS bibliotek har föreningen ett stort antal böcker såsom släkt- och hembygdsböcker, matriklar och böcker om olika yrken och dylikt. Dessutom finns ett 60-tal tidskrifter från andra släktforskarföreningar, som man kan läsa. Forskarplatser med Genline, AD Online, SVAR, Ancestry och många cd- / dvd-skivor står till förfogande.

GRS betonar att det roliga och intressanta med släktforskning är inte endast namn och årtal, utan också hur våra förfäder levde - fattiga eller välmående, deras sorger och framgångar i livet. Med andra ord hembygdsforskning ligger nära vårt intresseområde. Likaså har många utvandrad släkt i Amerika. Det är nödvändigt att kunna läsa gammal handskrift när man går till “källorna”, d.v.s. de gamla kyrkböckerna, olika protokoll, bouppteckningar mm. Till källorna måste man alltid gå för att få visshet att man är på rätt spår. Man kan inte bara lita på tryckt material och dataregister.

Föreningens tidning heter Västanbladet och kommer ut med fyra nummer om året.

Externa länkar