GEDCOM

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Datorer.png

GEDCOM är ett format för utbyte av data mellan olika släktforskningssystem. Ordet är en förkortning av det engelska begreppet GEnealogical Data COMmunication. Formatet utvecklades av Genealogiska Samfundet i Utah. Formatet har blivit en de facto-standard och stöds idag av i princip alla släktforskningsprogram.

En GEDCOM-fil är en ren textfil (vanligtvis i format ANSEL eller ASCII) som innehåller släktforskningsdata, och metadata som håller ihop de olika posterna. Nuvarande version av GEDCOM kallas GEDCOM 5.5 Standard, den är ganska gammal och den släppts redan i januari 1996. Det släpptes även en version 5.5.1, 1999, som inkluderade en del nya taggar. t.ex. WWW och EMAIL, och det lades även till UTF-8 som kodning. Denna version används ibland av vissa program. I januari 2002 släpptes också en beta-version av version 6.0, denna har ett helt nytt format och sparar sin data som XML-filer. Fortfarande 2011 är dock version 5.5 de facto-standard.

GEDCOM stöder inte multimedia. En GEDCOM-fil innehåller alltså inte t.ex. och foton, filmer, dokument och liknande utan endast en länk till filnamnet. Själva filerna måste föras över vid sidan om själva släktforskningsdatat.

Exempel på en enstaka post i en GEDCOM-fil

0 @I1@ INDI
1 NAME John /Doe/
1 BIRT
2 DATE 10 JAN 1800
2 SOUR @S1@
3 DATA
4 TEXT Text om födelsen
3 NOTE 
3 QUAY 2
1 BIRT
2 DATE 11 JAN 1800
2 SOUR @S2@
3 DATA
4 TEXT Text om dödsfallet
3 QUAY 2


Externa länkar

GEDCOM standarden (på engelska)