Skillnad mellan versioner av "Family Tree Builder"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
'''Family Tree Builder''' '''(FTB)''' är ett [[släktforskningsprogram]] för att skapa [[släktträd]]. Den fria nedladdningsbara versionen distribueras som freeware utan några restriktioner, men registrering krävs för att köra programmet. Användarna får betala en avgift för att "låsa upp" ytterligare funktioner i Premium-versionen. Den fria nedladdningsbara versionen kan därför betraktas som ett slags registerware eller crippleware. Användare kan lägga till födelse-, död- och äktenskapsdatum, var deras förfäder bodde, yrke, hobbies och intressen, samt foto av förfäder. Programmet kan även skapa diagram som visar hur två personer är släkt. Användarna kan bygga sitt släktträd antingen offline eller på en säker plats på nätet och offline-träd kan publiceras på privata hemsidor.
+
[[Fil:FTBdump1.jpg|thumb|600px|right|Ansiktstaggning är en smartfunktion hos Family Tree Builder.]]
 +
'''Family Tree Builder''' '''(FTB)''' är ett [[släktforskningsprogram]] knutet till [[My Heritage|MyHeritage]] för att skapa [[släktträd]]. Den fria nedladdningsbara versionen distribueras som freeware utan några restriktioner, men registrering krävs för att köra programmet. Användarna får betala en avgift för att "låsa upp" ytterligare funktioner i Premium-versionen. Den fria nedladdningsbara versionen kan därför betraktas som ett slags registerware eller crippleware. Användare kan lägga till födelse-, död- och äktenskapsdatum, var deras förfäder bodde, yrke, hobbies och intressen, samt foto av förfäder. Programmet kan även skapa diagram som visar hur två personer är släkt. Användarna kan bygga sitt släktträd antingen offline eller på en säker plats på nätet och offline-träd kan publiceras på privata hemsidor.
  
SMT har en "Smart-Matching"-funktion som söker igenom [[My Heritage]]-databasen efter profiler som matchar. Programmet kontrollerar namn, födelsedatum, samt föräldrar till posterna i databasen, och när den hittar liknande träd profiler meddelas användaren som sedan kan bekräfta matchen eller inte. Detta tillåter människor att dela sina släktträd och släktforskning med hela My Heritagesamhället. Släktforskare kan hitta andra släktforskare som har gemensamma förfäder, och fylla i hål i sitt släktträd som andra människor har avslutat. Detta medför dock en betydande risk för felkopplingar och att användare luras att tro att de funnit verkliga släktträd. Svenska forskare har särskild anledning att se upp, eftersom systemet inte tar någon hänsyn till att man i det gamla svenska samhället använde [[patronymikon]] och att många använde samma namn överallt i landsbygden.
+
SMT har en "Smart-Matchnings-funktion" som söker igenom [[My Heritage|MyHeritage]]-databasen efter anor som matchar. Programmet kontrollerar namn, födelsedatum, samt föräldrar till posterna i databasen, och när den hittar liknande träd profiler meddelas användaren som sedan kan bekräfta matchningen eller inte. Detta tillåter människor att dela sina släktträd och släktforskning med hela MyHeritage-samhället. Släktforskare kan hitta andra släktforskare som har gemensamma förfäder, och fylla i hål i sitt släktträd som andra människor har avslutat. Detta medför dock en betydande risk för felkopplingar och att användare luras att tro att de funnit verkliga släktträd. Svenska forskare har särskild anledning att se upp, eftersom systemet inte tar någon hänsyn till att man i det gamla svenska samhället använde [[patronymikon]] och att många använde samma namn överallt i landsbygden.
  
I april 2013, släppte [[My Heritage]] Family Tree Builder 7.0 som lagt till nya funktioner bland annat en dubbelriktad synkronisering som ger medlemmarna möjlighet att redigera och komma åt sina släktträd från skrivbordet, sajt på nätet eller via mobilen. Andra nya funktioner inkluderar ''Spela matcher'' och ''Unicode''. Andra aspekter av FTB inkluderar automatisk ansiktsigenkänningsteknik, en kartmodulbaserad integration med Google Maps, och Smartforskning - en ny teknik för att forska i viktiga släktdatabaser.
+
I april 2013, släppte [[My Heritage|MyHeritage]] Family Tree Builder 7.0 som lagt till nya funktioner bland annat en dubbelriktad synkronisering som ger medlemmarna möjlighet att redigera och komma åt sina släktträd från skrivbordet, sajt på nätet eller via mobilen. Andra nya funktioner inkluderar ''Spela matcher'' och ''Unicode''. Andra aspekter av FTB inkluderar automatisk ansiktstaggning, en kartmodulbaserad integration med Google Maps, och Smartforskning - en ny teknik för att forska i viktiga släktdatabaser.
  
 
==Externa länkar==
 
==Externa länkar==

Nuvarande version från 3 december 2013 kl. 15.49

Ansiktstaggning är en smartfunktion hos Family Tree Builder.

Family Tree Builder (FTB) är ett släktforskningsprogram knutet till MyHeritage för att skapa släktträd. Den fria nedladdningsbara versionen distribueras som freeware utan några restriktioner, men registrering krävs för att köra programmet. Användarna får betala en avgift för att "låsa upp" ytterligare funktioner i Premium-versionen. Den fria nedladdningsbara versionen kan därför betraktas som ett slags registerware eller crippleware. Användare kan lägga till födelse-, död- och äktenskapsdatum, var deras förfäder bodde, yrke, hobbies och intressen, samt foto av förfäder. Programmet kan även skapa diagram som visar hur två personer är släkt. Användarna kan bygga sitt släktträd antingen offline eller på en säker plats på nätet och offline-träd kan publiceras på privata hemsidor.

SMT har en "Smart-Matchnings-funktion" som söker igenom MyHeritage-databasen efter anor som matchar. Programmet kontrollerar namn, födelsedatum, samt föräldrar till posterna i databasen, och när den hittar liknande träd profiler meddelas användaren som sedan kan bekräfta matchningen eller inte. Detta tillåter människor att dela sina släktträd och släktforskning med hela MyHeritage-samhället. Släktforskare kan hitta andra släktforskare som har gemensamma förfäder, och fylla i hål i sitt släktträd som andra människor har avslutat. Detta medför dock en betydande risk för felkopplingar och att användare luras att tro att de funnit verkliga släktträd. Svenska forskare har särskild anledning att se upp, eftersom systemet inte tar någon hänsyn till att man i det gamla svenska samhället använde patronymikon och att många använde samma namn överallt i landsbygden.

I april 2013, släppte MyHeritage Family Tree Builder 7.0 som lagt till nya funktioner bland annat en dubbelriktad synkronisering som ger medlemmarna möjlighet att redigera och komma åt sina släktträd från skrivbordet, sajt på nätet eller via mobilen. Andra nya funktioner inkluderar Spela matcher och Unicode. Andra aspekter av FTB inkluderar automatisk ansiktstaggning, en kartmodulbaserad integration med Google Maps, och Smartforskning - en ny teknik för att forska i viktiga släktdatabaser.

Externa länkar