FamilySearch

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Family-Search)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
FamilySearchs logotyp

FamilySearch är en släktforskningsorganisation som ägs och drivs av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga vanligtvis kallad Mormonkyrkan. Det är den allra största släktforskningsorganisationen i världen, och dess föregångare är den egentliga orsaken till varför släktforskning har blivit så populärt både här i Sverige och i övriga länder. FamilySearch grundades som The Genealogical Society of Utah (GSU) 1894. Organisationen grundades för att forska fram mormonernas förfäder, vilket var en viktig del av mormonkyrkans verksamhet. År 1938 började GSU att mikrofilma kyrkböcker i USA, och snart spreds mikrofilmningen till andra länder, bl.a. Sverige. Det gjorde att kyrkböckerna blev mer tillgängliga för släktforskare, eftersom kopior på mikrofilmerna placerades i länsbiblioteken. Dessa filmer har sedan utgjort grunden för mikrokort och digitaliserat material, ända fram till dess att avfotograferingen av originalböckerna utfördes på 2000-talet.

På hemsidan för FamilySearch hittar man uppgifter från 100-tals länder i alla världsdelar. Det finns också mycket material från de Nordiska länderna att forska i.

Publicering av genealogiskt material

Brigham Young University i Provo, Utah, digitaliserar upphovsrättsfria genealogier och placerar dem på nätet eller på FamilySearchs websida. Även länkar till digitaliserade böcker läggs i Family History Librarys katalog i FamilySearch. Från och med slutet av 2009 hade detta arkiv nästan 50.000 digitaliserade böcker.

Indexering

Sedan ett antal år tillbaka håller man på med flera projekt hos FamilySearch som går ut på att indexera material som är av intresse för släktforskare. För Sveriges del har man 2009 påbörjat indexering av födelse- vigsel- och dödböcker i länen Södermanland, Uppsala och Örebro. Detta har nu utökats och omfattar även länen Jönköping, Kalmar och Västernorrland. Alla är välkomna att hjälpa till med indexeringsarbetet. Detta görs direkt från deras hemsida (fliken Indexing). Det största indexeringsprojektet FamilySearch genomför 2012, med start den 2 april detta år, är indexeringen av den Amerikanska folkräkningen (US Census) 1940 som omfattar ca 132 miljoner personer.

FamilySearch - det nya generella varumärket

All verksamhet som har att göra med släktforskning inom mormonkyrkan håller på att samlas under varumärket FamilySearch. Mormonernas släktforskarcentra över hela världen kommer således att kallas för FamilySearch-centra. De gamla varumärkena och organisationerna kommer emellertid att finnas kvar rent formellt.

Externa länkar