Föreningen Dalfolk

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föreningens logotyp

Föreningen Dalfolk eller Släkt-, hembygds- och emigrationsforskarföreningen Dalfolk bildades hösten 1987 för att stimulera och underlätta möjligheterna till släkt-, emigrations- och lokalhistorisk forskning. Föreningen var initiativtagare till den utredning, som resulterade i att Släktforskarnas Hus i Leksand tillkom 1992 och därför också innehade en styrelsepost i "huset" fram till privatiseringen i januari 2007.

Många av föreningens medlemmar utförde fram till årsskiftet 2011 ett ovärderligt ideellt arbete för att Släktforskarnas Hus skulle kunna ha generösa öppettider för besökande till forskarsalen. Detta samarbete avslutades nyåret 2011 på grund av ändrad verksamhet.

I Släktforskarnas Hus fanns Dalfolks bibliotek och dispositioner av handlingar rörande släkt- och emigrationsforskning. Detta var tillgängligt för besökande. Samlingen av böcker och dokument rörande emigrationen från Dalarna till Nordamerika är omfattande.

Dalfolk har idag drygt 300 medlemmar spridda över en stor del av Sverige.

Föreningen Dalfolk är sedan år 2000 medlemsförening i Sveriges Släktforskarförbund och var ansluten till Dalarnas Släktforskarförbund (†) ända fram till nedläggningen i maj 2013.

Föreningen ger ut ett medlemsblad kallat Dalfolk med fyra nummer per år.

Externa länkar