Ellis Island

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Ellis Island

Ellis Island är en ö i New Yorks hamn vid mynningen av Hudsonfloden. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var hamnen på ön ankomstplatsen för många av de immigranter som kom till USA. En del fick vända här och åka tillbaka till sina hemländer, om de till exempel hade kroniska sjukdomar. De flesta släpptes dock in. Många av dessa immigranter bosatte sig under sina första år i New York och norra New Jersey. Hamnen öppnades 1 januari 1892 och stängde 29 november 1954. Under åren passerade 20 miljoner immigranter hamnen, varav 12 miljoner fick stanna. (Före 1892 kom de flesta emigranter till USA via Castle Garden)

En välkänd skröna, av det slag som är svår att utrota, är att Ellis Island blev känt som en plats där många människor bytte sina namn, eller fick dem ändrade där. Men på Ellis Island fanns det tolkar för mer än 50 olika språk, inklusive svenska, så det var inga språkproblem. Vidare hade alla med sig sina biljetter och andra utvandringspapper, som gjorde att de behöll sina egna namn tills de släpptes ut från Ellis Island, till t.ex. den närbelägna järnvägsstationen i New Jersey och där började många ändra sina namn. Andra bytte namn inom några månader efter ankomsten och valde då ofta svenska familjenamn, i stället för att börja använda amerikanska namn.

Idag finns ett museum på Ellis Island som går att nå med en färja från Liberty State Park i Jersey City eller Manhattans sydspets. Ellis Island administreras av National Park Service som federalt område och ligger i båda delstaterna New Jersey och New York.

Både på Ellis Islands och Castle Gardens hemsidor kan man söka efter svenska emigranter.

Se även

Externa länkar