Diskussion:Rakt nedstigande led

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Redan att vara ättling betyder att man har en direkt härstamning och ingenting annat, så vad något "i rakt nedstigande led" skulle förtydliga i sammanhanget i modernt språkbruk går mig fullkomligt förbi? Betyder det att jag kan kalla mig ättling till någon... ja, till någon anas styvförälders ana, bara jag inte säger att det är "i rakt nedstigande led"? Eller till en anas bror? Man säger väl aldrig att man är ättling till en anas bror eller syster annars heller, som impliceras i den förklaring som låg här?

Nej, som sagt, att vara ättling till betyder just det som "i rakt nedstigande led" i den tidigare förklaringen angavs "förtydliga". Är det inte "rakt nedstigande led" är man heller ändå inte ättling, härstammar inte från, osv. Att vara ättling till är detsamma som att vara släkt i rakt nedstigande led. Allt annat är moderna tautologier och rent snömos. Pemer (diskussion) 27 september 2016 kl. 14.20 (CEST)

Anledningen till att termen "I rakt nedstigande led" har fått en plats här i wikin, är att den används. Termen är inte specifikt "rättare" än termen "ättling", som ju missförstås lika mycket. Syftet med Wiki-Rötter är ju att förklara och underlätta för släktforskare såväl som för icke släktforskare. Här har vi möjlighet att, utan att värdera termen, förklara vad som menas med den. För min del skulle jag föredra att delar av den ursprungliga texten återställdes. --Jojje (diskussion) 27 september 2016 kl. 16.07 (CEST)