Deutschen Arbeitsgemeinschaft genealogischer Verbände e. V. (Tyskland)

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
DAGV-logotyp.jpg

Deutschen Arbeitsgemeinschaft genealogischer Verbände e. V. (förkortat DAGV) - "Tyska förbundet för genealogiska föreningar" - Tysklands släktforskarförbund.

DAGV, med säte i Stuttgart, är en paraplyorganisation för de tyska släktforskarföreningarna och bildades 1949 och har bland annat som uppgift att se till att släktforskare snabbt skall finna den förening som som kan erbjuda hjälp. DAGV är däremot själv inget "Forschungsstelle". Medlemsföreningarna, vintern 2013, 60 till antalet, med sammanlagt omkring 20.000 enskilda medlemmar, har fått medlemsnummer i kronologisk ordning. AGoFF, Arbeitsgemeinschaft ostdeutscher FamilienForscher, har nr 1. Behovet av den föreningen har självklart varit mest trängande i efterkrigstidens Tyskland.

På DAGV:s hemsida finns informationsfolder (Merkblatt) med viktiga, allmänna upplysningar om släktforskningen i Tyskland dvs. vad DAGV och deras medlemsföreningar kan och inte kan hjälpa till med. Där finner man dessutom värdefulla länkar utöver dem man hittar på denna sida. Tyvärr finns ingen information annat än på tyska, vilket försvårar sökningar för den som inte behärskar språket.[1]

Släktforskardagar

DAGV arrangerar de tyska Släktforskardagarna, Deutscher Genealogentag, på sensommaren/hösten varje år. År 2013 kommer dessa dagar, de 65:te i ordningen, att genomföras i Heidelberg den 26-29 september under värdskap av Verein für Computergenealogie, dvs. tyska DIS.

Externa länkar

Kontakt

Deutsche Arbeitsgemeinschaft genealogischer Verbände e. V. (DAGV)
- Anfragenverteilstelle -
Postfach 50 04 08
D-45056 Essen
Deutschland
E-Mail: anfragen(at)dagv.org

Se även


  1. Källa: G-gruppens hemsida om Tysk släktforskning.