Disgen

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från DISGEN)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Disgen.jpg

Disgen är ett svenskspråkigt datorprogram för släktforskning (genealogiprogram) som är utvecklat av Föreningen DIS och särskilt anpassat till svenska förhållanden. Det är gjort för Microsoft Windows. Disgen är ett släktforskningsprogram som utvecklas på ideell bas av släktforskare i Föreningen DIS med synpunkter från mer än 20 000 medlemmar. Disgen är fritt att prova och utvärdera, men för att kunna använda Disgen någon längre tid behöver du en licensnyckel. För att köpa en licensnyckel måste du först vara medlem i Föreningen DIS. Disgen säljs enbart till medlemmar i föreningen.

Efter inledande försök med släktforskning på en Datasaab-dator, utvecklades den första versionen av Disgen till ABC80 och släpptes år 1982. Sedan dess har programmet skrivits om åtskilliga gånger och används numera endast i Microsoft Windows.

Med hjälp av Disgen kan man samköra sina släktforskningsdata med andra släktforskare via släktdatabasen Disbyt, och med internationella databaser via GEDCOM-export.

Innehåller stöd för DNA släktforskning bland annat i form av olika listor, t.ex. N-männingslista, Ahnentafel med flera andra utskrifter som kan vara användbara hjälpmedel för att kontrollera mot andra källor. Programmet möjliggör att skapa kopplingar mot Arkiv Digital, Riksarkivet och andra valfria källor på Internet. Man kan också få ingång till digitala kyrkböcker på nätet via sökning i Dispos.

Programmet kan presentera forskningsdata på flera olika språk, via HTML-export eller olika typer av utskrifter.

Disgen har även funnits i ett antal versioner för Macintosh. Utvecklingen upphörde dock så småningom pga. problem med att få det att fungera ihop med senare versioner av macOS. Nyare versioner av Disgen fungerar ganska bra med hjälp av Parallells som emulator på macOS.

Senaste versionen är Disgen 2023.1 (Februari 2023).

Externa länkar

Disgen