Disgen

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från DISGEN)
Hoppa till: navigering, sök
Disgen.jpg

Disgen är ett svenskspråkigt datorprogram för släktforskning (genealogiprogram) för Microsoft Windows som är utvecklat av föreningen DIS och särskilt anpassat till svenska förhållanden. Programmet säljs endast till medlemmar i DIS, så man måste vara medlem för att få tillgång till programmet. Disgen är ett släktforskningsprogram som utvecklas på ideell bas av medlemmar i Föreningen DIS.

Efter inledande försök med släktforskning på en Datasaab-dator, utvecklades den första versionen av Disgen till ABC80 och släpptes år 1982. Sedan dess har programmet skrivits om åtskilliga gånger och används numera huvudsakligen i Microsoft Windows.

Med hjälp av Disgen kan man samköra sina släktforskningsdata med andra släktforskare via databasen DISBYT, och med internationella databaser via GEDCOM-export.

Programmet innehåller också kopplingar mot Ancestry, ArkivDigital, Riksarkivet och digitala kyrkböcker på nätet via DISPOS.

Programmet kan presentera forskningsdata på tolv språk, via HTML eller olika typer av utskrifter.

Disgen har även funnits i ett antal versioner för Macintosh. Utvecklingen upphörde dock så småningom p.g.a. problem med att få det att fungera ihop med senare versioner av Mac-OS. Disgen för Mac ersattes därför med Reunion. Nyare versioner av Disgen fungerar ganska bra med hjälp av Wine på både Mac OSX och Linux.

Senaste versionen av Disgen är Disgen 2019.2 (mars 2020).

Externa länkar

Disgen