En backstuga är en liten, enkel stuga belägen på annans mark, bebodd av person(er) som inte huvudsakligen sysslade med jordbruk. Ofta låg dessa stugor på byns allmänning (backen) eller längs fägatan, i allmänhet på stenig mark som inte dög att bruka, inte sällan i en fysisk skogsbacke. Begreppet är känt sedan början av 1600-talet, och ska inte ses alltför bokstavligt.

Backstuga i Torsås socken år 1914.

Backstugor beboddes ofta av gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som "pensionärsbostad" för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare och soldater eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare (backstusittare). En av Sveriges bäst bevarade backstugemiljöer finns i Åsle utanför Falköping.

Backstuga kan även syfta på så kallade "jordstugor", enkla bostäder som förekom i södra och sydvästra Sverige som byggts delvis nedgrävda i marken, ofta just backstugor dess andra betydelse[1]. Denna typ av jordstugor förekom i norra Skåne, Blekinge, Halland, större delen av Småland, södra Östergötlandskusten, sydligaste Västergötland och södra Bohuslän. Söder därom förekommer istället gatehus.

Se även